Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Zoogkoeienpremie 2002: afkalfperiode mogelijk verruimd

22 augustus 2002 - Minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft na overleg met LTO besloten om de Europese Commissie te vragen in te stemmen met een verruiming van de afkalfperiode tot 15 maanden. Op dit moment moet een zoogkoe hebben afgekalfd in het betreffende (kalender-)jaar om voor premie in aanmerking te kunnen komen. Een verruiming van de afkalfperiode betekent dat de afkalfperiode loopt van 1 oktober van het voorgaande premiejaar tot en met 31 december van het lopende premiejaar.

Aanvragers van de zoogkoeienpremie kunnen inspelen op deze mogelijke verruiming. Dat kan ook als zij hun aanvraag al hebben ingediend bij LASER. In dat geval kunnen zij hun aanvraag intrekken en een nieuwe aanvraag indienen. Daarbij kunnen ze gebruik maken van een kopie van de ingetrokken aanvraag aangevuld met dieren die gekalfd hebben tussen 1 oktober 2001 en 31 december 2001. Deze aanvraag moet worden ondertekend en uiterlijk 30 augustus door LASER zijn ontvangen. Bij ontvangst na 30 augustus geldt tot en met 24 september een kortingsperiode van 1% per werkdag. Bij ontvangst na 24 september wordt de aanvraag afgewezen. Als de aanvraag voor de zoogkoeienpremie nog niet is ingediend bij LASER kan uiteraard ook op deze mogelijke verruiming worden ingespeeld.

Als de Europese Commissie het verzoek tot verruiming afwijst, zal LASER de betrokken aanvragers hierover informeren. Zij hebben vervolgens de mogelijkheid om de aanvraag gedeeltelijk in te trekken. Hiermee kan korting en eventueel uitsluiting worden voorkomen.

Als de aanvraag nog moet worden ingediend accepteert LASER eenmalig een bedrijfskalfslijst die ouder is dan 14 dagen. Dit kan niet wanneer nieuwe dieren zijn aangevoerd die de producent voor premie in aanmerking wil laten komen. In dat geval moet een nieuwe bedrijfskalflijst bij LASER worden aangevraagd. Dit kan ook telefonisch via 0800-22 333 22.