Provincie Zuid-Holland

Persbericht

21-08-2002
Aangepaste uitwerking plan Bentwoud

Provincie Zuid-Holland gaat door met het onderzoek naar de mogelijkheden om, onder handhaving van de oorspronkelijke doelen, het bosplan Bentwoud aan te passen aan de huidige inzichten van duurzaam waterbeheer. De provincie geeft hiermee geen verdere invulling van het alternatieve plan 'Bentwad', maar geeft water wel een prominente plaats in de verdere uitwerking van de concretere plannen.

In 1995 is door Provinciale Staten het bosplan Bentwoud vastgesteld. Het plan beoogt een groot bos met allure te realiseren in de onmiddellijke omgeving van de Randstad om een alternatief te bieden voor bewoners die nu kiezen voor een boswandeling in andere regio's. Begin 2002 hebben twee bewoners uit de omgeving van het plangebied een alternatief plan (Bentwad) opgesteld, waarin de nadruk meer op water dan op bos ligt.

Volgens Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland stuit de realisatie van het plan Bentwad op een aantal bezwaren. Niet alleen is de realisatie van Bentwad aanzienlijk duurder dan Bentwoud, maar plan Bentwad brengt bovendien een aantal water- en milieutechnische complicaties met zich mee. De ligging van het plangebied is niet gunstig voor het gebruik als calamiteitenberging of piekberging (zoals beoogd in het Bentwad-plan). De mogelijkheid en de noodzaak om het plangebied te gebruiken als voorraadbekken is op dit moment nog onvoldoende duidelijk. Bovendien lijkt het beeld van een Bentwad niet realistisch onder de daar geldende ecologische condities. Daarnaast biedt bos grotere recreatieve gebruiksmogelijkheden, en past daarmee in het beleid van de provincie een zo volledig mogelijk palet aan recreatiemogelijkheden te bieden.

Het resultaat van het onderzoek naar de optimalisatie van het plan Bentwoud naar de huidige waterhuishoudkundige inzichten, zal - met meenemen van het advies van de deelgebiedcommissie Bentwoud - ter advisering worden aangeboden aan de Statencommissie Groen, Water en Milieu op 4 september a.s.