Provincie Zuid-Holland

Tevens onderzoek naar andere locaties

Persbericht

21-08-2002
Provincie ontraadt zwemmen in Kralingse Plassen Tevens onderzoek naar andere locaties

Provincie Zuid-Holland heeft een negatief zwemadvies gegeven voor de Kralingse Plassen bij Rotterdam. In het water zijn hoge concentraties giftige blauwwieren aangetroffen. Er zijn - onder andere via de GGD-Rotterdam - gezondheidsklachten van recreanten binnengekomen.

Blauwwieren kunnen binnen 12 uur na het zwemmen klachten veroorzaken zoals huiduitslag, hoofdpijn, misselijkheid, diaree, koorts en geïrriteerde slijmvliezen. Wanneer deze klachten zich voordoen is het verstandig een arts te raadplegen.

Onderzoek
Bij Plas Vrijenburgbos (Rotterdam) is nader onderzoek ingesteld naar de waterkwaliteit. Indien nodig zullen maatregelen genomen worden. Voorts is uit nader onderzoek gebleken dat de waterkwaliteit van Plas Prinsenbos (Naaldwijk), Waterspeelplaats Tubasingel (Rijswijk), de zuidzijde van de Plassen Madestein (Den Haag) en de waterspeeltuinen Korftlaan en Tanthof (Delft) weer goed is.

Botulisme
Bij het Reeuwijkse Hout en Plas Elfhoeven (Reeuwijk) is, na onderzoek, botulisme geconstateerd. Bij de Kralingse Plas zijn kadavers gevonden, die thans nader worden onderzocht. Het gaat vermoedelijk om botulisme.

Negatief zwemadvies
Voorts geldt nog steeds een negatief zwemadvies voor de Dobbeplas (Nootdorp), Krammer (Oude Tonge) en Volkerak (Ooltgensplaat). In het water van de Dobbeplas, Krammer en Volkerak worden nog steeds hoge concentraties aan giftige blauwwieren aangetroffen. Vanwege de gezondheidsrisico's ontraadt de provincie het zwemmen in deze zwemlocaties.

De waterkwaliteit van de overige zwemlocaties in Zuid-Holland is goed of voldoende.

Actuele informatie
De provincie Zuid-Holland telt veel zwemlocaties in oppervlaktewater. Elke twee weken wordt het water door de waterschappen en de provincie gecontroleerd op bacteriën, helderheid en de aanwezigheid van blauwwieren. De provincie kan bij een slechte kwaliteit van het zwemwater of bij onveilige situatie besluiten om het zwemmen te ontraden. Kijk voor actuele informatie over zwemlocaties in oppervlaktewater op www.pzh.nl of bel de provinciale zwemwatertelefoon, 070 - 441 75 50.