Gemeente Sint-Oedenrode


Aanvragen bouwvergunning

Zwembad gesloten
De gemeenteraad van Sint-Oedenrode heeft een extern bureau, Kolpron Consultants bv, opdracht gegeven om te
En dan?
Wanneer alle reacties binnen zijn en de gemeenteraad heeft in goed overleg met alle partners keuzes gemaakt,
Centrum aantrekkelijker maken
Uit cijfers blijkt namenlijk dat winkelvoorzieningen nu onvoldoende attractief zijn. Te veel koopkracht
er minder wordt besteedt in de Rooise winkels kan dit in de toekomst leiden tot kwaliteitsverslechtering van de bestaande winkels. Ook kan dit betekenen dat Sint-Oedenrode minder aantrekkelijk wordt voor ondernemers die een winkel willen openen. En dat is een slechte zaak voor iedereen! Voor ondernemers en voor iedereen die in Sint-Oedenrode boodschappen doet!
Drie keer over Kracht.....
In het onderzoeksrapport worden tal van adviezen gegeven over verschillende onderwerpen. Deze week belichten we vooral de ideeën/adviezen van Kolpron die betrekking hebben op winkels, horeca en vrijetijdsvoorzieningen. Volgende week belichten we met name Winkels, horeca en vrijetijdsvoorzieningen
De detailhandel en vrijetijdsvoorzieningen van Sint-Oedenrode moet zoveel mogelijk geconcentreerd worden. Het meer compacte centrum, zoals Kolpron dat ziet, bestaat uit: de Heuvel, Kerkstraat, Kerkplein, Markt en Hertog Hendrikstraat (tot aan het oude pand van Groenwoud en het pand van Konmar). Binnen dit gebied moet ruimte zijn voor kunnen startende ondernemers een plek vinden. Later kunnen zij doorstromen naar het centrumgebied.
Supermarkten
In een optimaal winkelgebied liggen de trekkers (waar veel mensen heen gaan, een supermarkt bijvoorbeeld) en de subtrekkers (de Blokker, Intertoys, Kruidvat etc.) verspreid door het centrum. Voor Rooienaren zijn de supermarkten de belangrijkste trekkers. Het is goed als aan de uiteinden van het concentratiegebied een supermarkt te vinden is. In het rapport wordt de suggestie gedaan om de Aldi te verplaatsen naar het oude pand van Groenwoud. Een andere optie voor het Groenwoud-pand is ook een textielsuper, een tentoonstellingsruimte voor kunstenaars of het verplaatsen van de Rabobank.

Een viswinkel? Een delicatessenzaak?
Kolpron heeft ook onderzoek gedaan naar het soort winkels dat Sint-Oedenrode in het centrumgebied heeft. Kolpron ziet met name nog mogelijkheden voor een viswinkel, een delicatessenwinkel en een warme (banket)bakker. Ook zijn er uitbreidingsmogelijkheden voor fiets- en autoaccessoires, hobby, huishoudelijke en luxe artikelen, schoenen en aantrekkelijker. Aantrekkelijker voor inwoners uit Rooi en voor bezoekers. Kolpron geeft aan dat de winkels, de horeca etc. zo uniek mogelijk moeten zijn en bij elkaar moeten zitten Kerkstraat
Het Project Kerkstraat, dat in de komende jaren het gebied rond de Konmar gaat verbinden met het Kerkplein, zorgt voor een uitbreiding van het centrum en een logische verbinding tussen de winkels op de Markt. De onderzoekers hebben alvast bekeken welke winkels zich hier in de toekomst zouden kunnen vestigen. Er wordt gedacht aan hoogwaardige foodspeciaalzaken zoals een bakker, een slijter, een groentewinkel, een viswinkel en de eerder genoemde delicatessenwinkel. buiten het centrum te verhuizen naar bijvoorbeeld project De Kerkstraat. Ook zou er een trekker in de vorm van een wat grotere modewinkel een plek kunnen krijgen. Ook een bloemist zou welkom zijn.

Wat denkt u van een `Brabantse Mert'?
De gezellige markt op de vrijdagochtend is belangrijk volgens de onderzoekers. Zij geven het advies om nog te proberen stands op de markt te krijgen die een aanvulling geven op de winkels. Dan zijn deze producten in ieder geval een maal per week te koop. Ook wordt gedacht aan het uitbreiden van de markt door het verkopen van Brabantse ambachtsproducten. Dat zou bijvoorbeeld iedere maand tijdens de zomermaanden gehouden kunnen worden. Er zouden Rooise producten (klumpkes,
kunnen worden. Ook kun je daar ter plekke laten zien hoe producten gemaakt worden. Zo'n ambachtenmarkt kan als evenement zeker ook toeristen, dagjesmensen naar Sint-Oedenrode trekken.

Lekker eten, nachtje slapen .....
Een hotel in het centrum van Sint-Oedenrode zou toeristen en zakenlui kunnen onderbrengen.
volgens de onderzoekers overdag meer horeca zijn. Meer terrasjes, ook overdag, maken het centrum meer levendig. Voor jongeren zou zich een internet-café of een biljard/poolcafé kunnen vestigen.

De Markt, het kloppende groene hart van het centrum! Het moet leuk zijn om naar de Markt in Sint-Oedenrode te gaan. Daarom zijn die terrasjes en de restaurants zo belangrijk. Ook is het van belang dat er regelmatig iets te beleven valt op de Markt. Er zijn al tal van evenementen in Sint-Oedenrode, toch denkt het onderzoeksbureau dat nieuwe evenementen goed zouden zijn. Het geeft het centrum van Sint-Oedenrode extra aantrekkingskracht. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld een jaarlijkse groenmarkt of bijzondere concerten in de kiosk tijdens de zomermaanden. Tijdens een evenement moeten de winkels en de horeca-bedrijven dan ook open zijn.

Arrangementen???
In het onderzoeksrapport wordt het advies gegeven om arrangementen aan te bieden. Bijvoorbeeld een combinatie van een bezoek aan het Diamanthuis, de wijnboer, een hovenier of een kanotocht over de Dommel met een kop koffie bij een van de café's in het centrum. Als mensen eenmaal in het centrum zijn willen ze daar best gaan rondkijken. Het VVV zou bekendheid moeten geven aan arrangementen. gebied van `groen' wat te bieden heeft moet het die kans grijpen! Kolpron geeft aan dat toeristische trekkers op dit gebied gestimuleerd moeten worden. Je kunt dan
De enquête
Veel mensen uit Sint-Oedenrode zijn bij het onderzoek van Kolpron Consultants betrokken. Winkeliers, ondernemersverenigingen, consumenten, etc. Op een enquête in Midden-Brabant en op de gemeentelijke website hebben verder zo'n 100 inwoners gereageerd. Deze week geven we aan wat zij dachten van de winkels en de vrijetijdsvoorzieningen in Sint-Oedenrode:
project Kerkstraat genoemd, zoals foodspeciaalzaken, cadeauartikelen, HEMA en horeca (lunchroom).
bijvoorbeeld meer groen toevoegen (43%) en meer plantenbakken (12%). Wist u dat:

- het gemiddeld inkomen van de inwoners van Sint-Oedenrode 7% lager is dan het Nederlands gemiddelde?
Meer informatie...
Wilt u meer weten over het onderzoek Kracht? U kunt contact opnemen met afdeling Ruimtelijke Ordening,
bekijken of downloaden. Ga daarvoor naar plannen en projecten, pagina onderneem het in Rooi!
Wat vindt u er van ??
Het onderzoek van Kolpron geeft veel informatie over tal van onderwerpen die met het centrum te maken hebben. Over winkels, terrasjes en de Markt, spraken wij een paar Rooise mensen op straat aan die net hun boodschappen aan het doen waren...

`Wat ik hier mis? Een goedkopere schoenenzaak. Carin Daniëls heeft kleine kinderen en gaat voor slippers en sloffen naar Schijndel toe. `Zo'n Scapino mis ik hier dus. Ook liggen de Zeeman en de Aldi uit de route, die zouden wat mij betreft middenin het centrum mogen zitten'. Wil Verstappen vult al snel aan: 'Een tweede fietsenzaak is geen overbodige luxe.' Hij is boodschappen aan het doen met zijn vrouw Rieky. Ze zijn net terug uit Frankrijk en vinden Rooi heel mooi. `Als je van vakantie terugkomt zie je weer hoe mooi en groen het hier is' aldus Wil. `In het centrum kan Rooi echter nog wat doen is en vooral meer sfeer in het centrum is.'`Bijvoorbeeld bankjes waar je gezellig met wat meer mensen kunt zitten', vult Rieky aan. `De aankleding met bloemen en groen kan ook beter. Een put met bloemen eromheen bijvoorbeeld en een fonteintje. En het zou ook een leuk idee zijn als er plaats zou zijn voor een jeu de boules baan in het centrum. Maar dan moet `het blik' zo veel mogelijk uit het centrum. Een klein stukje Markt zou je voor parkeren kunnen inrichten. Tussen de Kiosk en het Kerkplein zou geen auto mogen staan.' liggen'. `Ik ben bijvoorbeeld nog niet in de Wereldwinkel geweest, terwijl ik daar eerst wel regelmatig kwam. De winkel ligt nu minder gunstig, in ieder geval voor mij.' De Hema
de Rooise winkels. Ook een wat goedkopere damesmodezaak zou welkom zijn.
gezegd ga ik er meer voor de gezelligheid heen dan voor de boodschappen,' vertelt Rieky Verstappen. `Ik haal hier wel mijn verse vis, dus een viswinkel mis ik niet echt'.
wil weten wat beter kan dan zeg ik: meer terrasjes en meer betaalbare restaurantjes. Bijvoorbeeld waar je pannenkoeken kunt eten, een broodje gezond, een lekkere lunch of een goedkope maaltijd. `Veel meer evenementen vind ik niet nodig, als ik eerlijk ben'. `Er wordt al best veel georganiseerd en de mensen hebben het al zo druk, ze weten van gekkigheid niet waar ze heen moeten gaan', vult Rieky aan. van Europa mag dragen. `Rooi is prachtig maar in het centrum zie je niets van het groen, de bloemen terug. Dat zou veel beter kunnen. Ook vind ik het jammer dat de meeste kunstwerken geen relatie met Sint-Oedenrode hebben, zoals de Klomp en het beeld van Bisschop Bekkers dat wel hebben.