Gemeente Bergen op Zoom


Forse restauratie schuur met woonhuis aan Zoutendamseweg

In Halsteren is onlangs een start gemaakt met de restauratie van een schuur met woonhuis en bijbehorend erf aan de Zoutendamseweg (De Zoutendamse Hoeve). Deze renovatie is voor de gemeente Bergen op Zoom een belangrijk project omdat de gemeente de boerderij volgend jaar als voorbeeld wil stellen tijdens het landelijk 'jaar van de boerderij'.
De schuur met woonhuis aan de Zoutendamseweg is onlangs op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

foto:Beeld van de huidige toestand van de kap foto: De hele rieten kap moet worden vervangen. Een begin is gemaakt.

De restauratie van het geheel is vrij omvangrijk. Naast sloop van diverse bouwsels op het erf vindt er een totale vervanging plaats van de rieten kap. De kap ligt al meer dan 150 jaar op de schuur. De vervanging van het riet gebeurt in een zogenaamd 'doorwerkproject'. De mensen die het uitvoeren komen uit Duitsland en verblijven wekelijks vier dagen bij de boerderij. Ze werken vier dagen achtereen en vervolgens keren ze drie dagen terug naar Duitsland.
De schuur is een zogenaamd 'hallenhuis' met eikenhouten ankerbalken en is karakteristiek voor deze streek. De boerderij zelf zal ook wat wijzigingen ondergaan waardoor het karakter ervan beter uit zal komen. Daarbij moet gedacht worden aan bouwkundige elementen die in de loop van de jaren verdwenen zijn zoals schoorstenen en goten.

De boerderij is bijzonder voor de wijk omdat er zich met name veel nieuwbouw in de omgeving bevindt. Ook gaat er naar de omgeving een grote aantrekkingskracht uit van de boerderij omdat er nogal wat dieren aanwezig zijn. Voor veel kinderen uit de wijk betekent dat dat zij regelmatig een bezoek brengen aan de boerderij.

Het totale project zal begin 2003 gereed zijn. De gemeente Bergen op Zoom heeft veel tijd besteed aan de begeleiding van de restauratieaanvraag. Omdat het gaat om een gemeentelijk monument ontvangt de eigenaar een restauratiesubsidie van dertigduizend euro. Daarnaast heeft men een lening via het Nationaal Restauratie Fonds.