Productschap Margarine


Gevolgen Bioterrorism Act voor agro-/foodinvoer VS

De Verenigde Staten hebben sinds de terroristische aanslagen van vorig jaar een groot aantal maatregelen afgekondigd om herhaling van de gebeurtenissen op 11 september te voorkomen. Zo zal de op 12 juni jl. door president Bush ondertekende Bioterrorism Act of 2002 vanaf uiterlijk eind volgend jaar onder meer de Amerikaanse invoer van voedingsmiddelen en diervoeder strakker reguleren.

De Food and Drug Administration (FDA) heeft op 12 augustus jl. de vertegenwoordigers van de ambassades in Washington informatie verschaft over de mogelijke consequenties van de Bioterrorism Act voor de Amerikaanse agro-import.

Het ontwerp dat de FDA naar buiten heeft gebracht, omvat onder meer nadere voorschriften voor de:

* ophouding van partijen voedingsmiddelen die een mogelijke bedreiging vormen (sectie 303);

* registratie van bedrijven (sectie 305);
* documentatie ten behoeve van traceerbaarheid (sectie 306);
* voorafgaande notificatie van agro-importen (sectie 307).
Commentaar/voortgang
Belanghebbenden kunnen in eerste instantie tot 30 augustus a.s. commentaar leveren op de voorstellen van de FDA. Nadien zal de Administratie een officieel voorstel formuleren.

De FDA streeft ernaar dit voorstel in december a.s. te publiceren in het Federal Register. Na deze publicatie geldt vervolgens een commentaarperiode van zestig dagen. De definitieve regelgeving moet uiterlijk 12 december 2003 in werking treden.

Samenvatting
Via de Nederlandse ambassade (Bureau landbouwraad) in Washington heeft het productschap een uitgebreide samenvatting van de bovengenoemde FDA-voorstellen ontvangen. Een kopie hiervan is beschikbaar bij Frans Köster, tel. 070-3195118, fax 070-3191476, e-mail koster@mvo.agro.nl.