Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DN. 2002/2282
datum
22-08-2002

onderwerp
Zwartwildbrevetexamens
TRC 2002/7027

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de door het lid Van Velzen (SP) gestelde vragen over het zwartwildbrevet.

1 en 2 Mij is bekend dat er nog steeds zwartwildexamens worden afgenomen. Ook toen de Jachtwet nog van kracht was waren bij de afname van deze examens reeds geen Rijksgecommitteerden meer betrokken.


---
Neen.


---
Het verbod op het bijvoeren van edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen om de stand daarvan te bevorderen is op 1 juli jl. in werking getreden. Mij is niet gebleken dat nu reeds dit verbod op grote schaal zou worden overtreden. De politie, bijzondere opsporingsambtenaren en de AID zien toe op naleving van het verbod.


---
Neen.


---
De oppervlakte kunstmatig aangelegde grasakkers op Het Loo bedraagt 33 hectare, dat wil zeggen 0,4% van de totale oppervlakte van Het Loo. Deze oppervlakte is de laatste jaren niet vergroot.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

dr. C.P. Veerman

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van het lid Van Velzen (SP) aan de staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over zwartwildbrevetexamens. (Ingezonden 9 juli 2002)

1
Is het u bekend dat er in mei dit jaar zwartwildexamens zijn afgenomen en dat ook op 16 en 17 september van dit jaar voor maximaal 240 jagers een examen ten behoeve van het zwartwildbrevet zal worden afgenomen? 1

2
Kunt u aangeven of er bij het afnemen van deze examens Rijksgecommitteerden aanwezig zijn, hoewel dat onder de nieuwe Flora- en Faunawet een zwartwildbrevet geen vereiste meer is? 2 Zo ja, waarom zijn deze Rijksgecommitteerden hierbij aanwezig? Bent u bereid er voor te zorgen dat er geen overheidsambtenaren meer betrokken worden bij deze examens?

3
Wordt er op andere wijze directe of indirecte overheidssteun gegeven aan (de examens voor) het zwartwildbrevet? Zo ja, welke? Bent u bereid te bewerkstelligen dit te beëindigen?

4
Is het waar dat, ondanks het ingestelde verbod, wild nog steeds op grote schaal op de Veluwe wordt bijgevoerd? Op welke wijze wordt naleving van dit verbod gecontroleerd. Welke maatregelen gaat u treffen om bijvoeren tegen te gaan?

5
Is het waar dat in de Kroondomeinen op grote schaal nieuwe wildweiden zijn aangelegd? Zo ja, deelt u de mening van onderzoekers van Alterra dat dergelijke wildweiden gezien moeten worden als een (indirecte) wijze van bijvoedering 3 ? Bent u bereid maatregelen te treffen tegen deze wijze van bijvoeren?

6
Hoe groot is de oppervlakte van kunstmatig aangelegde grasakkers in de Koninklijke Houtvesterij Het Loo? Kunt u aangeven of deze oppervlakte sinds het uitgevaardigde verbod tot bijvoeren is vergroot of verkleind? Indien de oppervlakte is vergroot, bent u bereid in het kader van het ingestelde bijvoerverbod te doen bewerkstelligen dat deze oppervlakte afneemt?

1 De Jager 7/2002.
2 Vragen van het lid Poppe (SP) Aanhangsel van de handelingen nr. 121, vergaderjaar 2001-2002.
3 Argus, nummer 3/4-2000, interview met dr. Geert Groot Bruinderink.


---