Rijksvoorlichtingsdienst

22 aug 2002
GEDETINEERDE HONGERSTAKER KAN VERPLICHT WORDEN VOEDSEL TOT ZICH TE

NEMEN

Gedetineerden die in hongerstaking zijn, kunnen gedwongen worden voedsel tot zich te nemen. Dat heeft minister Piet Hein Donner (Justitie) geantwoord op vragen van de PvdA-Kamerleden Van Heemst en Albayrak over Volkert van der G.

In beginsel wordt de wil van een gedetineerde die geen voedsel tot zich wil nemen, gerespecteerd. Op grond van de Penitentiaire beginselenwet kan een gedetineerde evenwel verplicht worden te gedogen dat ten aanzien van hem een geneeskundige handeling wordt toegepast, schrijft de minister. Het toedienen van voeding en/of vocht valt onder het begrip geneeskundige handeling. De beslissing daartoe kan worden genomen door de directeur van de inrichting indien dit naar het oordeel van een arts noodzakelijk is ter afwending van ernstig gevaar voor de gezondheid of de veiligheid van de gedetineerden of van anderen. De feitelijke uitvoering van de beslissing om tot dwangvoeding over te gaan ligt bij een arts, schrijft Donner. Bij een beslissing over de gedwongen voeding zijn derhalve meer belangen en overwegingen aan de orde dan alleen de wil en wilsbekwaamheid van de betrokkene.

Donner geeft aan dat hij geen behoefte heeft om vooruit te lopen op de eventuele afwegingen terzake, voordat deze daadwerkelijk aan de orde is. Wel hecht ik eraan duidelijk te maken dat ik veel belang hecht aan een ongestoorde rechtsgang.