Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

23/08/02 Hare Majesteit de Koningin bezoekt integratieprojecten in Amsterdam

Hare Majesteit de Koningin heeft hedenmiddag, 22 augustus 2002, vergezeld door burgemeester Cohen, in het kader van het grote steden- en integratiebeleid een informeel bezoek gebracht aan enkele instellingen op het gebied van integratie in Amsterdam. Door middel van gesprekken met medewerkers van de bezochte organisaties en mensen die aan de projecten deelnemen, heeft de Koningin zich op de hoogte kunnen stellen van resultaten van het integratiebeleid.

Als eerste bezocht de Koningin de Stichting Herstelling in Fort Nigtevecht te Abcoude. Deze stichting bereidt jonge werklozen zo goed mogelijk voor op een opleiding of een baan, meestal in de bouw of in de groenvoorzieningen. De jongeren zijn veelal opgegroeid in achterstandswijken van Amsterdam, hebben gedrags- en aanpassingsproblemen, nauwelijks een opleiding en vaak een beperkte beheersing van de Nederlandse taal. Bij de Stichting Herstelling doen de jongeren werkervaring op door mee te werken aan de restauratie van fort Nigtevecht, dat een onderdeel is van de Stelling van Amsterdam. Onder leiding van ervaren werkmeesters leren zij timmeren, dakdekken, schilderen, bestraten en het onderhouden van de groenvoorziening. Tijdens een rondleiding door het fort sprak de Koningin met zowel de werkmeesters als de jongeren.

Vervolgens bracht de Koningin een bezoek aan MEX-IT, een onafhankelijk adviesbureau voor intercultureel management in Amsterdam-West, dat opereert op het gebied van strategische beleidsontwikkeling, onderzoek, interculturele communicatie, training, coaching, werving en selectie. De kracht van MEX-IT ligt in de sterke affiniteit van de adviseurs met de allochtone doelgroepen van de opdrachtgevers. Zij spreken hun taal en kennen hun achtergrond. De Koningin sprak met de medewerkers van MEX-IT over een project over veiligheid in opdracht van het Regionaal Opleidingscentrum Amsterdam, het project Handels- en Investeringscentrum-Noord-Marokko in het kader van de handelsrelaties tussen Nederland en Marokko op stadsniveau en een project over kinderopvang voor een allochtone doelgroep in opdracht van de gemeente Utrecht.

Tot slot bezocht de Koningin in de Pijp Soso Lobi, een organisatie voortgekomen uit het Wij Willen Wat Vrouwenproject, dat in 1983 werd opgericht als onderdeel van de Werkgroep Surinamers in de Pijp. De belangrijkste functie van het project was de ontwikkeling en emancipatie van Surinaamse vrouwen door middel van sociaal-culturele activiteiten, voorlichtingsbijeenkomsten en trainingen. Na opheffing in 1990 werd Soso Lobi - Louter Liefde - opgericht. Doel van Soso Lobi is om mensen uit allerlei culturen zelfrespect en geloof in eigen kunnen bij te brengen. Op 12 augustus organiseerde Soso Lobi nog een stille tocht naar het recentelijk opgerichte Nationaal Monument Slavernijverleden.

De ontvangst vond plaats in het Multicultureel Ouderen Centrum 'De Ontmoeting', dat door uiteenlopende groepen oudere allochtonen gebruikt wordt voor bijeenkomsten. De Koningin werd verwelkomd met een Surinaams lied. Na een korte meditatie sprak zij met leden van Soso Lobi over de 'ontmoeting der culturen'. Soso Lobi telt 380 leden, die gemiddeld 75 jaar oud zijn.