Gemeente Breda

14-08-2002

'Historische' ontmoeting tussen de gemeente Breda en de Nationale Taptoe

De Nationale Taptoe Breda heeft dit jaar plaats tegen een geheel nieuw decor. Dit 'historische' decor is in samenwerking met de gemeente Breda tot stand gekomen. Vandaag heeft wethouder A.J.G. Oomen van Breda het nieuwe decor officieel overhandigd aan de voorzitter van de Stichting Nationale Taptoe, de heer ir. E. van Dam. Da Taptoe wordt gehouden van 22 tot en met 31 augustus op het terrein van de Trip van Zoutlandtkazerne in Breda.

Tijdens de Nationale Taptoe 2001 werd geconstateerd dat het decor van de Taptoe, inmiddels ruim vijf jaar oud, dringend aan vervanging toe was. Aangezien de Stichting Nationale Taptoe (SNT) toen reeds voornemens was de Taptoe 2002 in het teken van 750 jaar Breda te plaatsen en omdat de intentie er was de Taptoe ook de komende jaren in Breda te blijven uitvoeren, nam de voorzitter van de SNT, ir. E. van Dam contact op met de gemeente Breda.
Dat resulteerde uiteindelijk in een toezegging van de gemeente om de kosten van een nieuw decor mede te financieren. De Taptoe is voor Breda een beeldbepalend evenement dat jaarlijks vele bezoekers uit binnen- en buitenland naar Breda trekt. Breda wil met deze eenmalige financiële impuls voor het decor het belang van de Taptoe voor de stad onderstrepen.

Het uiteindelijke decor, dat is gebaseerd op een aantal historische bouwwerken in Breda, is in samenspraak met de gemeente tot stand gekomen. De gemeente heeft meebeslist in de keuze van het definitieve ontwerp en er is intensief en constructief gesproken over de verscherpte veiligheidseisen.

Naast alle activiteiten rondom het nieuwe decor wordt tijdens de Taptoevoorstellingen ook ruim aandacht gegeven aan Breda 750 jaar, via een uitgebreide historische terugblik. Tevens treedt dit jaar een Pools militair orkest op tijdens de voorstelling. Dit om te gedenken dat de Poolse Bevrijders voor Breda een zeer belangrijke rol hebben gespeeld. Daarnaast zal een optreden van de Canadese Woodsband het karakter van Breda als Jazzstad onderstrepen.

Breda, 14 augustus 2002