Ingezonden persbericht

Bijzonder boek voor 100 jarige Riefenstahl

KEULEN, 20020820 -- Op 22 augustus wordt de legendarische fotografe en regisseuse Leni Riefenstahl 100 jaar. Om dit te vieren biedt Taschen, de grote kunstboekenuitgever uit Keulen, haar een bijzonder boek aan met foto's die zij van de Afrikaanse stammen maakte. De foto's zijn met de nieuwste en allerbeste technieken gereproduceerd op het XXL-formaat van 34,5 x 50 cm. In september komt het boek als gelimiteerde editie ook in de Nederlandse boekhandels.

Riefenstahl begon aan haar reizen door Afrika toen ze begin zestig was. Haar favoriete bestemming was Soedan waar ze als eerste blanke vrouw tussen de Nuba-stammen leefde. Ze leerde zelfs hun taal en werd al gauw als een van hen beschouwd. Ze ging meerdere keren terug en overleefde diverse ongelukken, op achtennegentig jarige leeftijd brak ze nog enkele ribben bij een helikopterongeluk. Langszaam zag zij de wereld van de stammen veranderen: had zij hen eerst nog zien leven in perfecte harmonie met de natuur, later zag zij hen lopen in gescheurde kleren en bedelen om zonnebrillen en batterijen. De mooiste foto's die zij maakte van de Nuba, Dinka, Shilluk, Masai en andere stammen zijn verzameld in dit monumentale werk van 564 pagina's.

In oktober worden beelden uit haar beroemde documentaire over de Olympische Spelen in Berlijn (1936) door Taschen opnieuw uitgebracht in een fotoboek van 'normaal' formaat: Olympia. In Galerie Torch in Amsterdam zijn van 31 augustus tot 19 oktober 2002 ca. vijftig beroemde foto?s te zien in een tentoonstelling getiteld Riefenstahl und Olympia 1936.



Ingezonden persbericht