Gemeente Sneek


Restauratie Waltastins

PLANNEN VOOR RESTAURATIE WALTASTINS De Waltastins aan de Marktstraat in Sneek wordt gerestaureerd. Het restauratieplan is door de gemeente zelf (hoofdafdeling stadsontwikkeling) ontworpen. De verdere uitwerking zal gebeuren in samenwerking met architectenbureau Jelle de Jong uit Lemmer. Het plan omvat de restauratie van de Waltastins, de daar achter gebouwde Rennenbergkamer en het inpassen van een liftinstallatie in het historische gebouw. De laat-middeleeuwse Waltastins staat als laatste overgebleven stadsstins van Sneek op de lijst van rijksmonumenten.

* Rijksmonument Waltastins

Met de restauratie willen burgemeester en wethouders bewerkstelligen dat het oorspronkelijk L-vormige gebouw weer zichtbaar wordt. De huidige bebouwing op het vroegere voorhof zou gereduceerd moeten worden tot een overkapping waardoor weer een ommuurd, maar ook overdekt, voorplein ontstaat.
Het college stelt de gemeenteraad voor een krediet van 50.000,-- beschikbaar te stellen voor het uitwerken van een restauratieplan. Voor de restauratie van de Waltastins heeft de provincie Fryslân in het kader van de rijkssubsidieregeling al een bijdrage van 326.721,50 gereserveerd. De werkelijke toekenning van de subsidie hangt af van de plannen waarmee de gemeente Sneek komt.