Wereld Natuur Fonds Nederland

Samenwerking Nederland en China voor wetlandherstel in Dongting Meer; Wereld Natuur Fonds geeft rondleiding in diverse gebieden langs de Rijn

23 augustus 2002
Zondag 25 augustus bezoeken twee hoge Chinese afgevaardigden uit de provincie Hunan Nederland om kennis maken met het concept Levende Rivieren ruimte voor de rivier. Het Wereld Natuur Fonds implementeert dit concept in samenwerking met overheden, bedrijfsleven en natuurbeschermingsorganisaties langs de rivier de Rijn. Doel van dit concept is om door wetlandherstel wateroverlast te voorkomen. Aanleiding van het bezoek zijn de regelmatig terugkerende overstromingen in Hunan. Op dit moment worden 10 miljoen mensen bedreigd door een grote overstroming van het Dongting Meer. De jarenlange inpoldering van het Dongting Meer en grootschalige ontbossing in de bovenstroom van de Yangtze zijn hiervoor de belangrijkste oorzaken.

Meer ruimte voor de rivier Yangtze

Na de grote overstromingen in 1998 heeft de Chinese overheid een wet aangenomen om overtollig water van de rivier Yangtze meer ruimte te geven. Besloten is honderdduizenden hectaren polders in het Dongting Meer om te vormen in wetlands. In hetzelfde jaar startte het Wereld Natuur Fonds-China samen met de lokale overheid in Hunan het Levende Yangtze-project. Er zijn demonstratiegebieden ontwikkeld voor de duurzame omvorming van polders in wetlands. In het project ontwikkelen boeren die voorheen rijst verbouwden in polders, alternatieve bestaansbronnen en leren wetlands duurzaam te gebruiken.

Nieuwe impuls

De hoogste bestuurder in Hunan, Gouverneur Yang Zhengwu, heeft kortgeleden de urgentie van grootschalig wetlandherstel in het centrale deel van de Yangtze rivier nog eens onderschreven met de aankondiging dat 150.000 ha. wetlands langs het Dongting Meer snel hersteld moeten worden. Om zich te laten voorlichten en samenwerking te zoeken op het gebied van wetlandherstel en rivierbeheer, zou hij op bezoek komen in Nederland en kennis maken met het concept Levende rivieren - ruimte voor de rivier.

Als gevolg van de recente noodtoestand rond het Dongting Meer heeft de gouverneur moeten terugkeren naar Hunan. Zijn missie om internationale samenwerking in rivierbeheer en wetland herstel op te zetten tussen Hunan en Nederland wordt voortgezet door Mevrouw Liu Lianyu (directeur generaal internationale samenwerking Hunan) en Dhr. Ge Handong (directeur-generaal Staatsbosbeheer Hunan). Onder begeleiding van het Wereld Natuur Fonds zullen zij op zondag 25 augustus diverse gebieden langs de Rijn bezoeken.

Oproep aan de wereldleiders

Het Wereld Natuur Fonds vraagt naar aanleiding van de recente wereldwijde voorbeelden van wateroverlast de wereldleiders nogmaals om tijdens de Earth Summit (26 augustus t/m 4 september) afspraken te maken over goed waterbeheer. De manier waarop rivieren en meren beheerd worden, is volgens het Wereld Natuur Fonds cruciaal om wateroverlast, zoals bij de recente overstromingen, te voorkomen.

Oproep aan het publiek

Het Wereld Natuur Fonds vindt het essentieel om het publiek wereldwijd ook de mogelijkheid te geven hun zorg uit te spreken over de huidige situatie. Er is daarom een speciale actie-site ontwikkeld (www.wwf.org.sosplanet) waar mensen hun (persoonlijke) e-mail kunnen versturen. Deze boodschappen zullen bij de hoofdingang van het conferentiecentrum zichtbaar zijn en eind augustus worden aangeboden aan de wereldleiders in Johannesburg