ABP


Langere loondoorbetaling aan zieke werknemers

Nu betalen werkgevers één jaar loon door. Om de instroom in de WAO te beperken moeten werkgevers in de toekomst twee jaar loon doorbetalen. Dit is een voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De ministerraad heeft met dit voorstel ingestemd.

Het voorstel vormt het eerste deel van het kabinetsvoornemen om de WAO ingrijpend te wijzigen. Een langere periode van loondoorbetaling bij ziekte versterkt de prikkel voor werkgevers om al zo vroeg mogelijk in het eerste ziektejaar te werken aan herstel. De Wet verbetering poortwachter gaat ook in het tweede ziektejaar gelden. In deze wet staat wat werkgevers en werknemers moeten ondernemen om de zieke werknemer weer aan het werk te helpen.

Het wetsvoorstel heeft ook gevolgen voor de Wet premiedifferentiatie en marktwerking bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (Wet Pemba). Werkgevers betalen door deze wet een hogere WAO-premie als hun werknemers in de WAO terechtkomen. Wanneer werkgevers het loon van zieke werknemers één jaar langer gaan doorbetalen, geldt deze Pemba-last´ vier jaar in plaats van vijf jaar.

Het voorstel gaat nu naar de Raad van State. Het kabinet streeft ernaar de wet op 1 januari 2003 in werking te laten treden.

Datum: 26-08-2002