Ingezonden persbericht


24 juli 2002

Jongeren willen Balkenende en Heinsbroek in Johannesburg

Johannesburg is een extreem belangrijke mogelijkheid om armoede en milieu weer hoog op de agenda te zetten! zegt Merel Bierkens (22) , jongerenvertegenwoordigster WSSD van de Nationale Jeugdraad. Als we deze kans niet grijpen, zijn we ver van huis. Niet één of andere staatssecretaris, maar premier Balkenende zelf en minister Heinsbroek van Economische Zaken moeten erheen gaan, want alleen zij hebben de mogelijkheid om het beleid aan te passen.

Van 26 augustus tot en met 4 september wordt in Johannesburg de World Summit on Sustainable Development (WSSD) gehouden. De grootste topconferentie over duurzame ontwikkeling ooit moet leiden tot een actieplan om de afspraken van de milieuconferentie in Rio de Janeiro (1992) nou eens echt na te komen.

De Nationale Jeugdraad heeft Merel Bierkens en Frank Mulder (24) uitgekozen als jongerenvertegenwoordigers WSSD. Zij hebben intussen alle voorbereidende conferenties bezocht en zullen in Johannesburg de Nederlandse jeugd vertegenwoordigen.

De vooruitzichten voor de topconferentie in Johannesburg zijn niet geweldig: regeringen hebben zich tot nog toe niet bereid getoond om concrete afspraken te maken. Frank en Merel blijven echter geloven in resultaten eind augustus. Als de echte hoge leiders maar buiten hun boekje durven gaan en vergaande afspraken durven maken .

Daarvoor moeten de landen wel meer sturen dan alleen een bewindspersoon voor milieu. Frank en Merel vinden dat echte keuzes voor verduurzaming van de economie alleen kunnen worden gemaakt door de ministers van Economische Zaken, Financiën, Verkeer en de premier. Zij geloven dat, als alle Europese leiders dit doen, dan ook president Bush niet kan wegblijven. Dan zal de top het niveau ontstijgen van een milieupraatclub en is er een kans dat de landen eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen voor de almaar groeiende CO2-uitstoot, de vernederende situatie van de allerarmsten en de uitputting van natuurbronnen.

Frank Mulder neemt namens de Nederlandse jeugd officieel deel aan het dagelijkse delegatieoverleg onder leiding van de ambassadeur of de minister. In dit overleg, in gesprekken met ministers, in officiële vergaderingen en in de wandelgangen in Johannesburg zullen Frank en Merel de belangen verdedigen van de komende generatie. Naar aanleiding van gesprekken met verschillende jongeren en jongerenorganisaties hebben ze besloten in te zetten op een paar concrete maatregelen:


1) Voor duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden is handel nodig. Maar dan wel duurzame handel. Bedrijven moeten hun activiteiten zo gaan organiseren dat ze sociaal, ecologisch én economisch bijdragen aan de ontwikkeling van gastlanden. Bestaande richtlijnen voor milieu en arbeidsomstandigheden moeten veel sterker worden gepromoot. Hiervoor moet een eenduidig keurmerk komen, zodat de consument weet wat hij koopt. Dat de handelsbelemmeringen van de EU snel moeten worden afgebouwd, is niet meer dan logisch.






2) Uit enquêtes blijkt keer op keer dat de Nederlandse jeugd zich zorgen maakt over onduurzame consumptie. Voedsel en grondstoffen uit het Zuiden worden hier opgemaakt, enorme hoeveelheden CO2 worden uitgestoten. Als iedereen op de wereld een westerse levensstijl krijgt, hebben we twee extra aardbollen nodig. Jongeren willen deze waanzin stoppen! Ze missen in de huidige onderhandelingen de erkenning van deze oneerlijke situatie in de wereld. Duurzaamheid moet centraal komen te staan in het onderwijs.






3) Er moet een radicale overgang worden gemaakt van fossiele brandstoffen naar duurzame energie, zelfs al gaat dat op korte termijn geld kosten. De jeugd wil dat in 2015 een kwart van de energie groen is.
Voor deze onderwerpen zullen ze schrijven, discussiëren, lobbyen en netwerken waar het kan, zo veel mogelijk in samenwerking met jongeren uit andere landen, om de rol van luis in de pels van de regeringen te spelen. Ze hopen dat er regeringsleiders en economieministers komen, die persoonlijk aangesproken kunnen worden op hun keuzes. Pas dan is er een kans op echte stappen vooruit. Met minder nemen de jongerenvertegenwoordigers geen genoegen. Het gaat om de wereld zoals die voor ons wordt achtergelaten!



Ingezonden persbericht