Vereniging Milieudefensie

Aankondiging voor de pers

Vijfde EKO-telling
Onderzoek biologisch aanbod in supermarkten

Amsterdam, 22 augustus 2002 --- Op 26 augustus start het jaarlijkse onderzoek naar het biologisch aanbod in de supermarkt. Vrijwilligers van Milieudefensie en Greenpeace tellen in honderden supermarkten door het hele land het aanbod van het biologisch assortiment. De supermarkt met het grootste aanbod biologisch wordt op 18 oktober bekroond met de EKO-Award 2002. Milieudefensie streeft naar een fikse stijging in het aanbod van biologische producten in de supermarkt.

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar onderzoeken Milieudefensie en Greenpeace in de supermarkt het biologische aanbod, te herkennen aan het EKO-keurmerk. In 2001 won Albert Heijn met filialen in Oss en Haarlem met beide 178 EKO-producten. Hoewel het aanbod van EKO- producten langzaam stijgt, is de groei teleurstellend. In de meeste supermarkten vormt het aanbod van biologische producten minder dan één procent van het totale aanbod. Nederland loopt dan ook ver achter bij andere Europese landen zoals Duitsland en Engeland waar het aanbod vele malen groter is.

Aan de hand van een tellijst met 135 productcategorieën worden biologische producten met het EKO keurmerk geteld. Filiaalhouders en supermarktpersoneel reageren overwegend positief op het onderzoek. Het onderzoek besteedt ook aandacht aan het relatieve assortiment; het aantal biologische producten per vierkante meter verkoopvloeroppervlakte. Speciale aandacht gaat dit jaar naar het aanbod van biologisch vlees. Het onderzoek loopt tot 5 oktober.



Vereniging Milieudefensie