GroenLinks


-

Strijd voor water, energie en eerlijke handel in Johannesburg

23 augustus 2002

Schoon drinkwater, duurzame energie en eerlijke handel. Dat zijn de belangrijkste punten waarvoor GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo op de wereldtop in Johannesburg zich inzet. "In 2020 moet 25 % van het energieverbruik uit hernieuwbare energiebronnen komen." Maandag 26 augustus start de mega-conferentie in Johannesburg. "Vijf september moeten de afspraken op tafel liggen", aldus De Roo.

Tien jaar geleden is duurzame ontwikkeling op de politieke wereldkaart gezet. Tijdens de VN- conferentie in het Braziliaanse Rio de Janeiro kwamen 100 regeringsleiders en 20.000 activisten bijeen. Ook De Roo was daarbij, als beleidsmedewerker van de Groene fractie van het Europees Parlement. In Johannesburg komen wederom zo´n 100 regeringsleiders verwacht, met in hun kielzog nu maarliefst zo'n 50.000 activisten.

Breder

De Roo: "De groene beweging is inmiddels veel breder actief en heeft betrokkenen uit alle continenten. Rio ´92 leverde een aantal belangrijke milieu?afspraken op, zoals het Kyoto-protocol, maar op het gebied van ontwikkeling was de oogst ronduit beroerd. Terecht klagen veel NGO´s en regeringen uit het Zuiden daarover. Daarom zullen nieuwe afspraken in Johannesburg nadrukkelijk de beide aspecten van ontwikkeling en milieu moeten integreren."

Duurzame energie

De Roo wil in Johannesburg de nadruk leggen op duurzame energie. "In elk gesprek en in ieder contact zal ik me inzetten voor hernieuwbare energie. Er moet een nieuw VN agentschap komen met als doelstelling 25 procent duurzame energie in 2020. Als concreet tussendoel wil ik me hard maken voor een 2 jaar oud G8-plan, waarbij het aantal medemensen zonder elektriciteit, wereldwijd 1.6 miljard, gehalveerd wordt. Dit uitstekende plan is toen gesneuveld, omat de VS geen geld wilde uittrekken."

Ook zonder de VS

Momenteel trekt de EU in haar Johannesburg-plannen 700 miljoen Euro uit om toegang tot elektriciteit te bewerkstelligen. De Roo vindt dat de Europese Unie en Japan bereid moeten zijn het halveringsplan, ook zonder de VS te realiseren. "Het plan kan een wereldwijde doorbraak voor zonne?elektriciteit tot gevolg hebben en levert, naast een verbetering van de levensomstandigheden van veel bewoners in de derde wereld, een positieve bijdrage aan de bestrijding van de opwarming van de aarde." Roo denkt dat de 700 miljoen Euro die de EU tot nog toe heeft toegezegd niet genoeg is om tot halvering te komen. "Maar", aldus de optimistische De Roo, "in de laatste week komen de regeringsleiders naar Zuid?Afrika. Dan zal extra geld op tafel dienen te komen, met name uit de EU en Japan."

Op www.renewabletaskforce.org is meer over dit plan te lezen.

Publicatie

Ter voorbereiding van op de wereldtop in Johannesburg schreef De Roo samen met Maria Buitenkamp het boekje Van Rio naar Johannesburg en verder.

De 10 belangrijkste punten daarin zijn:


1. Verhoging van de officiële ontwikkelingshulp tot één procent BNP per jaar.


2. Het afbreken van de tariefmuren rond de rijke landen moet in 2005 bereikt zijn.


3. Hervorming van de WTO: eerlijke handel en duurzaamheid worden geïntegreerd.


4. VN-plan voor schoon drinkwater en afvalzuivering voor ruim 2 miljard mensen.


5. Nieuw VN-agentschap voor hernieuwbare energie met als doel 25 procent in 2020.


6. Zonne-elektriciteit voor twee miljard mensen; EU-financiering als VS blijft weigeren.


7. Stop verlies aan biodiversiteit in 2010 in de EU en in 2015 wereldwijd.


8. Ontkoppeling van economische ontwikkeling en materiaalverbruik in EU in 2010.


9. Nieuw VN-orgaan: Wereld Milieu Organisatie, als dak voor de vijfhonderd internationale milieuverdragen.


10. De EU verplicht multinationale ondernemingen sociale en milieuverslagen te maken en vanaf 2010 moeten zij ook buiten de EU de EU-wetten inzake milieu en arbeid respecteren.


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl