Gemeente Alphen aan den Rijn


Wateroverlast door hevige regenval

Door de aanhoudende regen op zaterdagmiddag 24 augustus 2002 is ernstige wateroverlast opgetreden op een flink aantal plaatsen in Alphen aan den Rijn. In sommige huizen was ook de elektriciteit uitgevallen. Op dit moment is het elektriciteitsprobleem opgelost. De riolering kon de extreme hoeveelheid water die in korte tijd gevallen was, niet verwerken. Door de vele meldingen bij de brandweer was de telefoonlijn van de brandweer tijdelijk overbelast.

De brandweer, politie, Stadsbeheer en NUON zijn vanaf de eerste meldingen in de weer geweest om de problemen zo snel mogelijk op te lossen. De brandweerkorpsen van Hillegom en Sassenheim hebben inmiddels de Alphense brandweer afgelost. De verwachting is dat de brandweer nog een aantal uren bezig zal zijn. Burgemeester Schoof heeft op diverse plaatsen polshoogte genomen.

De grote hoeveelheid regen die zaterdagmiddag is gevallen, heeft voor grote problemen gezorgd met name in de Korte Conradstraat, Oranjestraat en omgeving. Ook het gebied gelegen tussen de Hooftstraat, de Rembrandtlaan, de Gerard Doustraat en de Willem de Zwijgerlaan had te kampen met ondergelopen kelders. Ook in Zwammerdam had de brandweer de handen vol om de wateroverlast terug te dringen.

Het gebied rond de Korte Conradstraat heeft al eerder problemen gehad met de afvoer van overtollig water. De gemeente heeft verleden jaar maatregelen getroffen om bij hevige regenval het overtollige water in dit gebied tijdig te kunnen afvoeren.

Zware beplanting is uit de sloten verwijderd, een aantal sloten is uitgediept. De overstort is verbeterd zodat het overtollige water weg kan stromen. De doorstroming van het water achter in Kerk en Zanen is versneld uitgevoerd door het aanleggen van een watergang richting Rijksweg 11.

Een aantal werkzaamheden om wateroverlast te beperken, moet nog worden uitgevoerd.

Op dit moment wordt gewerkt aan de voorbereiding van de aanbesteding voor een nieuwe overstort bij de Aziëlaan. De verwachting is dat deze volgend jaar kan worden gerealiseerd. De gemeentelijke werkgroep heeft hierover nauw overleg met bewoners van de Korte Conradstraat en de Stationsstraat. Net voorbij het busstation komt een nieuwe onderdoorgang (duiker). De aanleg van deze onderdoorgang wordt meegenomen in de ontwikkeling van de Stationsomgeving.

Bijeenkomst raadzaal

Maandag 26 augustus 2002, 20.00 uur, is er een bijeenkomst in de raadzaal voor de bewoners van de Korte Conradstraat en de Oranjestraat die met wateroverlast te maken hebben, om over de problemen te praten.

Persbericht 24 augustus 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 25 augustus 2002 laatste wijziging