AXA Stenman Industries NV

PERSBERICHT

Veenendaal, 26 augustus 2002

Halfjaarbericht 2002

Belangrijke winststijging AXA STENMAN INDUSTRIES

AXA STENMAN INDUSTRIES N.V., producent van hang- en sluitwerk en fietsaccessoires, heeft het eerste halfjaar van 2002 afgesloten met een winststijging van 20% ondanks moeilijke marktomstandigheden.

Samenvatting


*   Omzet:      EUR 35,4 miljoen    -  3,2% (H1 2001 EUR 36,6 miljoen)
*   
*   Bedrijfsresultaat:  EUR 3,8 miljoen     +14,8% (H1 2001 EUR 3,3 miljoen)
*   
*   Nettowinst:     EUR 2,3 miljoen     +19,7% (H1 2001 EUR 1,9 miljoen)
*   
*   Nettowinst per 
*   aandeel:        EUR 0,74                    +19,4% (H1 2001 EUR  0,62)
*   
*   Cash flow*:     EUR 4,0 miljoen     + 4,8% (H1 2001 EUR 3,8 miljoen)
    * Cash flow = nettowinst plus afschrijvingen

Vooruitzichten

De onderneming is actief in de Nederlandse bouwmarkt. De daling in het aantal afgegeven bouwvergunningen heeft een negatieve invloed gehad op het aantal gestarte nieuwbouwprojecten in de eerste helft van 2002. Voor de tweede helft van het jaar wordt geen belangrijke verbetering in de woningbouwproductie verwacht.

De tweede belangrijke markt voor de onderneming is de Europese fietsenmarkt. De afzwakking van het consumentenvertrouwen, dat reeds in 2001 merkbaar was, heeft zich dit jaar voortgezet. Een duidelijk herstel in het consumentenvertrouwen wordt in de rest van het jaar niet meer verwacht. Op grond van deze marktontwikkelingen, en met het oog op de tot op heden behaalde resultaten, verwacht de onderneming een belangrijke stijging in de nettowinst per aandeel over geheel 2002.

Resultaten

In de eerste helft van 2002 bedroeg het bedrijfsresultaat EUR 3,8 miljoen. Dit betekent een stijging van 14,8% ten opzichte van het resultaat in het eerste halfjaar van 2001. De belangrijkste oorzaak voor deze verbetering was de lagere kostenbasis, het gevolg van het in 2001 ingezette kostenbesparings- en efficiencyverbeteringsprogramma.

De personeelskosten waren aanzienlijk lager in de eerste helft van 2002, vergeleken met dezelfde periode in 2001. De personele bezetting, die in 2001 reeds met 16% was ingekrompen, is in het eerste halfjaar verder teruggebracht met nog eens 5%.

Ook de bruto marge verbeterde als gevolg van de invoering van een aantal belangrijke kostenbesparende maatregelen op inkoopgebied. Door het lagere kostenniveau verbeterde het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet van 9,1% tot 10,8%. Omdat ook de rentelasten lager uitkwamen, steeg de nettowinst met 20% ten opzichte van het eerste halfjaar 2001.

Resultaten per sector

Het bedrijfsresultaat voor hang- en sluitwerk bedroeg EUR 2,0 miljoen in het eerste halfjaar (1e hj. 2001 EUR 1,7 miljoen). In de productlijn fietsaccessoires was het resultaat EUR 1,8 miljoen (1e hj. 2001 EUR 1,6 miljoen).

Uitgedrukt als percentage van de omzet lieten beide productlijnen vergeleken met vorig jaar een stijging in het bedrijfsresultaat zien. De lagere kostenniveaus hadden een positieve invloed op beide productlijnen.

Omzet

De totale omzet in de eerste helft van 2002 was EUR 35,4 miljoen, vergeleken met EUR 36,6 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Dit betekent een daling van 3%. Deze daling was vooral te wijten aan een teruggang in de verkoop van fietsaccessoires, hoewel ook de omzet in hang- en sluitwerk terugliep ten opzichte van vorig jaar. Beide productlijnen werden geraakt door de onveranderd zwakke marktvraag.
De omzet buiten Nederland daalde met 5,5% in het eerste halfjaar van 2002 tot EUR 12,4 miljoen (1e hj. 2001: EUR 13,1 miljoen). De omzet uit export bedraagt 35% van de totale omzet en vindt voornamelijk plaats naar West-Europese landen.

Hang- en sluitwerk

De omzet in hang- en sluitwerk bedroeg EUR 13,9 miljoen in de eerste zes maanden van 2002; een daling van 1,6% ten opzichte van de EUR 14,1 miljoen die werd behaald in dezelfde periode van het vorige jaar. Het lage niveau van bouwactiviteiten, dat reeds in 2001 merkbaar was, bleef ongewijzigd in de eerste helft van 2002.

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden werd een omzetstijging geboekt in producten bestemd voor de woningmarkt. De in het afgelopen jaar nieuw ontwikkelde en aangepaste producten werden succesvol in de markt gezet, met name in de "Doe-het-zelf"-sector, en de marktpositie bij bestaande klanten werd verstevigd. De voorraden bij afnemers bevonden zich weer op normale niveaus, na de vorig jaar getroffen maatregelen om de voorraadniveaus terug te dringen.
Duidelijk merkbaar was een daling in orders uit de utiliteitssector in de eerste zes maanden van het jaar. Het effect van de inzakkende marktvraag werd zichtbaar in een lagere omzet binnen deze sector. Het relatief lage exportaandeel van hang- en sluitwerk bleef stabiel in de eerste helft van 2002.

Fietsaccessoires

In het eerste halfjaar van 2002 bedroeg de omzet van de productlijn fietsaccessoires
EUR 21,5 miljoen. Dit was 4,3% lager dan de EUR 22,5 miljoen welke in dezelfde periode in 2001 werd gegenereerd. De lagere economische groei en het duidelijk merkbaar teruggelopen consumentenvertrouwen leidde tot een lagere vraag naar accessoires in de Europese fietsenmarkt. De omzet binnen Nederland daalde in de eerste helft van 2002. De verkopen werden negatief beïnvloed door de zwakke vraag in de eerste maanden van het jaar, maar toonden recent enige verbetering.
Gedurende de eerste helft van het jaar bleef de verkoop aan de groothandel laag, ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar. De verkoop aan fietsproducenten nam af in de eerste maanden van het jaar, en kwam daarmee op een lager niveau uit dan vorig jaar.
De verkoop van fietsaccessoires buiten Nederland bedraagt ca 50% van de totale omzet van deze productlijn. Ook de omzet aan klanten in deze landen was lager gedurende het eerste halfjaar, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dit gold in het bijzonder voor de producten op het gebied van fietsverlichting, die te lijden hadden onder de lagere consumentenvraag en de toegenomen concurrentie in de goedkopere prijsklassen.

Groepsvermogen

De nettowinst over het eerste halfjaar heeft geresulteerd in een toename van het groepsvermogen (het dividend is gebaseerd op de nettowinst over het volledige jaar). Het aantal uitstaande aandelen is onveranderd gebleven sinds het begin van het jaar.

Bedrijfsprofiel
AXA STENMAN INDUSTRIES is een industriële onderneming die hang- en sluitwerk en fietsaccessoires ontwikkelt, produceert en verkoopt voor respectievelijk de bouw- en fietsenmarkt. De onderneming neemt een sterke positie in op de markten waarin zij actief is. In haar assortiment hang- en sluitwerk produceert de onderneming onder meer raamuitzetters, raamsluitingen en veiligheidsbeslag. Fietssloten, dynamo's en fietsverlichting vormen het assortiment fietsaccessoires. Deze producten hebben als gemeenschappelijke noemer: Veiligheid en Beveiliging.

De onderneming heeft drie dochtermaatschappijen. Stenman Holland in Nederland verkoopt zowel hang- en sluitwerk als fietsaccessoires onder de merknaam AXA. In Veenendaal vinden productontwikkeling, productie, verkoop en marketingactiviteiten plaats. In Edam worden aluminium beveiligings hang- en sluitwerkproducten vervaardigd. De werkmaatschappij AXA-MAG bevindt zich in Siewierz, Polen. Hier worden aluminium hang- en sluitwerkproducten voor zowel de Nederlandse als de Poolse markt vervaardigd. De werkmaatschappij Basta heeft een productielocatie in Frankrijk en verkoopkantoren in de Benelux, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en UK. Dit assortiment fietsaccessoires wordt verkocht onder de merknaam Basta in een groot aantal Europese landen.

Bij AXA Stenman Industries waren in 2001 circa 608 personen werkzaam.