Ingezonden persbericht

Burgerbelangen eist ingrijpen VWS-Minister narcosedrug

BREDA, 20020826 -- Aktiegroep Burgerbelangen Breda heeft in een (aangetekend) schrijven bij VWS-minister Bomhoff met klem aangedrongen de strijd aan te binden tegen de handel- en het gebruik van narcosedrug. Dit n.a.v. een 2-tal publicaties van verslaggeefster Malika Sevil in Het Parool van woensdag 21 augustus jl.

VWS-Minister dr. E.J. Bomhoff

Postbus 20350

2500 EJ 's-Gravenhage

Ref. HJZ/AD - MB.VWS/narcosedrug



Onderwerp: verzet ernstige aantasting persoonlijke integriteit door narcosemiddel

- AANTEKENEN -

Breda, 23 augustus 2002

Zeer geachte heer Bomhoff,

Als woordvoerder van de Aktiegroep Burgerbelangen, een groep die zich tot doel stelt misstanden in de Nederlandse samenleving te bestrijden, wend ik mij tot U met het volgende:

Hierbij vraag ik Uw indringende aandacht voor de twee publicaties in Het Parool van woensdag 21 augustus jl. (Zie bijlage 1a -en 1b). De daarin gesignaleerde misstanden geven voldoende aanleiding mij ter zake tot U te wenden.

Uit de berichtgeving blijkt overduidelijk dat de gesignaleerde praktijken een zeer ernstige inbreuk maken op de persoonlijke integriteit. Het is des te schokkender dat zeer jeugdige personen ook het slachtoffer blijken te worden van deze gruwelijke praktijken. De conclusie moet zijn, dat velen - ongewild en zeer zeker zonder zich bewust te zijn - slachtoffer worden. Ik citeer uit eerdergenoemde berichtgeving:

RAPEDRUG MAAKT SLACHTOFFERS

De partydrug GHB veroorzaakt problemen in het Amsterdamse uitgaansleven. Werden in 2000 nog 25 gebruikers met een ambulance afgevoerd, vorig jaar waren er dat al 69. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en het Centrum voor Verslavingsonderzoek. De onderzoekers noemen de 69 ' het topje van de ijsberg '. De drug wordt vaak in combinatie met XTC gebruikt. GHB heeft de naam van rapedrug, een middel waarmee kwaadwillende mannen hun slachtoffers in discotheken willen bedwelmen. Een van de bijwerkingen is het bewusteloos raken. Eenderde van de gebruikers stapt wel eens na het gebruik achter het stuur. Zo kan iemand worden overvallen door slaap.

GEIL HEMELS BRONWATER RUKT OP

Het spoor in deze trend rukken erotiserende drugs op. Geil Hemelsbronwater, zoals GHB liefkozend door de gebruikers wordt genoemd, is al niet meer weg te denken in de clubs. Zeker tien procent van de frequente stappers het heeft middel al een gebruikt - al is dit cijfer van een paar geleden en wordt aangenomen dat het percentage inmiddels hoger ligt. Nabben, onderzoeker van het Brongersinstiuut van de Universiteit van Amsterdam deed samen met het Centrum (CVO) een studie naar GHB. In het rapport " Tussen extase en narcose " bundelen ze de informatie uit interviews met 72 gebruikers, hulpverleners, portiers en clubeigenaren. Volgens Nabben is out gaan op GHB meer dan een diepe slaap: niet voor niets wordt de narcotica ook een olifantslaapmiddel genoemd ". Dat maakt mensen kwetsbaar. Je kunt ze naar de andere kant van een kamer slepen, er salades van eten of ze schminken, van alles met ze doen zonder dat ze wakker worden ". (Einde citaten)

Verwijzend naar het voorafgaande, dring ik er met klem op aan dat Uwerzijds, als verantwoordelijke bewindspersoon, zo spoedig mogelijk stappen worden ondernomen om hiertegen de strijd aan te binden. In het bijzonder in het licht van het drogeren van kinderen. In deze gevallen zal immers de bewijsvoering vastlopen op de onmogelijkheid desbetreffende slachtoffers te kunnen horen.

Een afschrift van deze brief zend ik U (per e-mail) en tevens aan de onderzoekers van het rapport " Tussen extase en narcose " Ton Nabben- en Frank Leenders - Minister-president, prof. dr. Jan Peter Balkenende - Minister van Justitie, prof. mr. J.P.H. Donner - BZK-Minister, J.W. Remkes - Driehoek/Beheerdersoverleg van de Politieregio 13 - Hoofd Bureau Verkeershandhaving OM, mr. J. Spee - Bestuur KNMG - Prof. Bob Smalhout - Algemeen Directeur Teun Stortenbeker Stichting De Hoop Verslavingszorg te Dordrecht - en verslaggever v/h Parool, Malika Sevil.

Met betrekking tot dit schrijven, vraag ik Uw bijzondere aandacht voor de brief van een van Uw ambtsvoorgangers, WVC-minister, Mw. H. d' Ancona, aan mijn aktiegroep d.d. 4 maart 1992 met het kenmerk: 922022 BB, met de daarbij behorende bijlage. (Interview verslaggever Frank Balkenende met ondergetekende: " Aktiegroep Burgerbelangen op de bres - Gevecht tegen het onrecht " in de Provinciale Zeeuwse Courant d.d. 17 februari. - zie bijlage 2)

Met bijzondere belangstelling Uw berichten afwachtend, met vriendelijke groet en hoogachting,

bijlage 2

Tom Dinnesen

woordvoerder van de
Aktiegroep Burgerbelangen

Tel 06 - 148 93 251

Postbus 4683
4803 ER Breda

E-mail: bbelang@xs4all.nl



Ingezonden persbericht