Katholieke Universiteit Nijmegen

Westlandse Esther Schouten naar VN-top
Tien jaar na Rio vindt deze zomer in Johannesburg de VN-wereldtop over duurzame ontwikkeling plaats. Vier KUN studenten gaan die top meemaken in het kader van hun studie, waaronder de uit Honselersdijk afkomstige Esther Schouten, 25 jaar en net afgestudeerd op het gebied van de ontwikkelingsstudies. De vier werden uit vijftien inzendingen geselecteerd vanwege hun motivatie. De World Summit on Sustainable Development in Johannesburg vindt plaats van 26 augustus tot 4 september.

Naast de voorbereidingen en de conferentie zelf, willen de studenten zich ook opstellen als ambassadeurs van Duurzame Ontwikkeling voor jongeren in Nederland. "Tien jaar na de United Nations Conference om Environment and Development in Rio is het begrip van duurzaamheid nog weinig deel van ons leven geworden", aldus Wout van der Meij, een van de vier
uitverkorenen. Door hun gedachten en ervaringen te delen hopen de studenten een stap in de goede richting te zetten naar bekendheid en integratie van Duurzame Ontwikkeling in de Nederlandse maatschappij. Esther Schouten: `en het kan zo gemakkelijk: alleen door al bijvoorbeeld het licht niet altijd te laten aanstaan of producten van Max Havelaar te kopen, kan iedereen al bijdragen aan een duurzamere wereld'!

"Ik heb me aangemeld omdat ik de conferentie heel interessant vindt", zegt Esther Schouten in een interview met het blad Spring, een uitgave van de Nationale Commissie van Duurzame Ontwikkeling (NCDO)."Er komen zoveel mensen uit de hele wereld samen, mensen ook met macht. Ze gaan concrete onderhandelingen voeren over de toekomst van de wereld. Het is heel bijzonder om daar een bijdrage aan te mogen leveren, hoe klein die ook zal zijn. Verder is duurzame ontwikkeling een mooi concept omdat het milieu, economie en armoedevraagstukken bij elkaar brengt. Sommige mensen vinden het daarom een ingewikkeld begrip, maar dat maakt het voor mij ook juist zo aantrekkelijk. De wereld is groot en ingewikkeld, dus is duurzame ontwikkeling dat ook."

Om zich voor te bereiden op Johannesburg zullen de studenten een paper schrijven. Esther Schouten zal zich daarbij richten op maatschappelijk verantwoord ondernemen, een onderwerp waar ze zich ook tijdens haar studie mee bezig heeft gehoudenIn de officiële Nederlandse Strategie voor Duurzame Ontwikkeling mist ze een goed uitgewerkt plan over dit onderwerp.
"Eigenlijk hadden er net als in Engeland bindende richtlijnen moeten komen voor bedrijven om te rapporteren over hun eigen beleidsvoering op het gebied van duurzaamheid. Ook zou Nederland zich internationaal moeten inzetten om dit soort richtlijnen vast te stellen. Dit zou eigenlijk een onderdeel van zo´n strategie moeten zijn. De rijksverkenning die nu
gemaakt is gaat alleen maar over de activiteiten die in Nederland plaatsvinden. Het is niet echt een samenhangend verhaal, geen strategie van Nederland. Het is ook niet iets dat al die initiatieven een stimulans geeft."
Verder bereiden de studenten zich op nog op andere manieren voor. Schouten hierover: "We hebben contact gezocht met de Nationale Jeugdraad en met de Internationale Jeugbeweging die ook een officiële stem heeft in Johannesburg. Op deze manier hebben we een platform om onze standpunten in te brengen. In Nederland zullen we voorafgaand en na de conferentie voorlichting gaan geven aan jongeren om duurzame ontwikkeling meer bekendheid te geven. We proberen daarmee ook de publiciteit te halen."
26-6-2002