Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Persbericht Ministerie van Buitenlandse Zaken en VROM

21 augustus 2002

nr. 212

Van 26 augustus tot en met 4 september vindt in Johannesburg de Wereldtop over Duurzame Ontwikkeling plaats. De Nederlandse delegatie wordt geleid door minister-president Balkenende, die wordt vergezeld door de staatssecretarissen Van Ardenne en Van Geel.

De conferentie moet een nieuwe impuls geven aan afspraken die 10 jaar geleden in Rio de Janeiro zijn gemaakt over duurzame ontwikkeling. Op de top worden zo'n 50.000 mensen verwacht, waaronder staatshoofden en regeringsleiders.

Uitgangspunt voor de Nederlandse inzet in Johannesburg zijn de afspraken die in Doha (de vierde ministeriële conferentie van de wereldhandelsorganisatie WTO) en in Monterrey (de conferentie over ontwikkelingsfinanciering) zijn gemaakt over handel en ontwikkeling en de financiering van ontwikkeling. Nederland zal zich op de conferentie in het bijzonder inzetten voor twee belangrijke zaken op het gebied van duurzame ontwikkeling: water en energie. Daarbij zal de nadruk komen te liggen op Afrika.

Daarnaast vraagt Nederland aandacht voor de thema's duurzame productie- en consumptiepatronen, armoedebestrijding, duurzame draagkracht van natuurlijke hulpbronnen en biodiversiteit, gezondheid en veiligheid, doelmatig mondiaal bestuur en financiering van ontwikkeling. Op een manifestatie met jongeren, ter voorbereiding van de top, heeft de Nederlandse delegatie aangegeven dat ook aandacht zal worden besteed aan het belang van onderwijs in ontwikkelingslanden.

Duurzame ontwikkeling moet wat Nederland betreft hoog op de politieke agenda staan. In Johannesburg moeten daarom concrete actiepunten worden afgesproken en uitgevoerd. Nederland vindt het belangrijk de uitkomsten van de top te plaatsen binnen het raamwerk van de Millenniumdoelen (uit de Millenniumverklaring van de Verenigde Naties), de Agenda 21 (het actieplan van de duurzaamheidstop in Rio in 1992) en de prioritaire doelstellingen voor duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding. Nederland hecht eraan dat er in Johannesburg niet opnieuw wordt onderhandeld over de Agenda 21 en dat de Millenniumdoelen en afspraken die gemaakt zijn in Doha of Monterrey onverkort overeind blijven.

Nederland vindt het van belang dat de top een politieke verklaring over duurzame ontwikkeling en een door alle overheden aanvaard actieprogramma oplevert. Daarnaast ondersteunt Nederland het opzetten van samenwerkingsverbanden (partnerschappen) tussen overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties die concreet bijdragen aan de uitvoering van het actieprogramma.

Mededeling voor de redactie,

Ministerie van Buitenlandse Zaken