Ingezonden persbericht

Framfab speelt in op roep om kwalitatieve open source-oplossingen

Open source vermindert afhankelijkheid van softwareleveranciers en hoge licentiekosten

Amsterdam, 26 augustus 2002 - Internetbureau Framfab Nederland bundelt haar jarenlange ervaring met internetoplossingen op basis van de open source content-managementsoftware MMBase in een expertisecentrum. Het internetbureau speelt daarmee in op de steeds sterkere roep van overheid en bedrijfsleven om kwalitatief hoogstaande open source-oplossingen. MMBase biedt bedrijven, non-profitorganisaties en overheden een compleet en flexibel content-managementsysteem zonder afhankelijkheid van softwareleveranciers en kostbare licenties. Oplossingen die Framfab op basis van MMBase heeft ontwikkeld zijn Web-in-a-Box en Intranet-in-a-Box, twee toolkits om snel en efficiënt een website of intranet op te zetten.

Zowel overheid als bedrijfsleven ontdekken op dit moment bij Framfab de voordelen van MMBase. Voor e-government-projecten is MMBase vooral aantrekkelijk, omdat overheidsinstanties dan niet afhankelijk zijn van softwareleveranciers, wat nu vaak nog wel het geval is. Het ontbreken van licentiekosten betekent bovendien dat er meer middelen beschikbaar zijn voor inhoud en gebruikersvriendelijkheid van de digitale overheid. Zo werd Web-in-a-Box ontwikkeld voor de Gemeente Amsterdam en vormt het de basis van de digitale dienstverlening van de gemeente. Met Web-in-a-Box kunnen alle diensten en onderdelen van de gemeente snel en tegen lage kosten eigen websites opzetten en actueel houden.

Ook bij omroepen en mediabedrijven is MMBase populair vanwege de uitgebreide mogelijkheden voor multimediale content. In tegenstelling tot veel andere content-managementsystemen modelleert MMBase informatie als objecten en definieert het de relatie ertussen. MMBase is daarom niet alleen zeer geschikt voor het publiceren van content via het web, maar ook via andere kanalen als radio, interactieve televisie, mobiele apparaten etc.

"Bedrijven en overheid zijn steeds minder bereid dure licenties aan te schaffen en zich volledig afhankelijk van softwareleveranciers op te stellen", aldus Frank Mekkelholt, CEO van Framfab Nederland. "Met ons MMBase-expertisecentrum spelen we in op de steeds sterkere roep om kwalitatief hoogstaande open source-software. Bovendien leveren bedrijfsleven en overheid door verdere ontwikkeling van MMBase een bijdrage aan de ontwikkeling van de applicatie en kunnen ze dus iets teruggeven aan de gemeenschap."

Ook onderzoeksbureau Jupiter Media Metrix raadt bedrijven aan om eens te kijken naar goedkopere oplossingen waarmee ze hun content kunnen publiceren en beheren. In haar recent verschenen rapport 'The Content Management Threshold' constateert het bureau dat veel bedrijven duurdere content-managementsystemen aanschaffen dan ze nodig hebben.

Framfab Nederland heeft MMBase-projecten verzorgd bij onder meer de Gemeente Amsterdam, Kenniswijk, Seasons en World Press Photo. Naast advies en implementatie verzorgt Framfab ook trainingen voor systeembeheerders en eindgebruikers, en ondersteuning. MMBase is gebaseerd op open standaarden en sluit aan bij een veelheid van toepassingen.

Over Framfab Nederland
Framfab behoort tot de grootste bureaus voor interactieve communicatie van Nederland en Europa. Het bureau is specialist op het gebied van kwalitatief hoogwaardige communicatie via interactieve media. De doelstellingen van de klant en de synergie tussen alle vormen van on- en offline communicatie staan hierbij centraal. Framfab Nederland maakt deel uit van het internationale netwerk van Framfab, dat in 1995 werd opgericht en aan de beurs van Stockholm (Zweden) is genoteerd. Framfab heeft vestigingen in Frankrijk, Denemarken, Duitsland, Zweden en Nederland. In Europa werken circa 600 mensen bij Framfab. De drie vestigingen van Framfab Nederland bevinden zich in Amsterdam (twee) en in Rotterdam. Hier vormen ongeveer 80 professionals een uitgebalanceerd multidisciplinair kennisnetwerk dat interactieve concepten en oplossingen ontwikkelt. Framfab Nederland werkt onder andere voor de Gemeente Amsterdam, ENECO Energie, het Ministerie van Justitie, Philips, Unilever, Vodafone, Volvo Car Corporation en World Press Photo.

Voor meer informatie of screenshots:

Framfab Nederland
Sascha Becker
Telefoon: 020 607 75 00
E-mail: sascha.becker@framfab.nl

Lammers van Toorenburg Benelux PR
Richard Verbeek
Telefoon: 030 656 50 70
E-mail: richard@lvtpr.nl