---

Brieven aan de Kamer
---

Asbest in Suica, Bosnië-Herzegovina

26-08-2002

Op 7 augustus jl. ben ik geïnformeerd over de aanwezigheid van witte asbest op een militaire basis te Suica in Bosnië-Herzegovina. Deze basis wordt momenteel in gereedheid gebracht voor de komst van Nederlandse militaire eenheden. In deze brief informeer ik de Kamer over de maatregelen die tot op heden zijn genomen ter bescherming van het Nederlands personeel op de basis.

Het gebied waar de Nederlandse militairen in Bosnië-Herzegovina zijn gestationeerd, als onderdeel van SFOR, wordt uitgebreid als gevolg van het vertrek van het Canadese contingent. Ter voorbereiding op deze uitbreiding wordt in Suica, Bosnië-Herzegovina, een permanente Forward Operating Base gevestigd.

Bij het in gereedheid brengen van de basis voor Nederlandse militaire eenheden, is op 5 augustus jl. door personeelsleden van de Koninklijke landmacht aangevangen met de demontage van een verwarmingsketel in een loods. Bij de inspectie van deze ketel op 6 augustus jl. is vastgesteld dat de verwarmingsketel enkele asbesthoudende onderdelen bevatte. Na deze ontdekking zijn onmiddellijk preventieve maatregelen getroffen. De loods waarin de stookketel staat is buiten gebruik gesteld en de locatie is afgezet. De eerste metingen toonden aan dat er geen sprake was van een schadelijke concentratie asbestdeeltjes in de lucht of op de grond. Inmiddels is door een onafhankelijk laboratorium in Nederland een nader onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek bevestigt de eerdere diagnose dat de onderdelen van de verwarmingsketel witte asbest bevatten. In afwachting van de verwijdering van de asbest zijn alle asbesthoudende delen geïsoleerd. De verwijdering zal plaatsvinden conform de in Nederland voorgeschreven beschermende maatregelen. Vervolgens zal worden overgegaan tot sanering van de verwarmingsketel.

Ten behoeve van de persoonsregistratie gevaarlijke stoffen zijn de namen geregistreerd van de personen die tijdens de demontage van de verwarmingsketel aanwezig zijn geweest.

Indien de situatie daartoe aanleiding geeft, zal ik u ter zake nader informeren.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

C. van der Knaap

Nieuws Ministerie van Defensie