Gemeente Voerendaal


26/8/2002 - College tegen besluit Nederlandse Spoorwegen

College tegen besluit NS om gehandicapten niet meer te helpen op station Voerendaal

Met ingang van 1 september 2002 stoppen de Nederlandse Spoorwegen met het verlenen van assistentie aan gehandicapten reizigers op het station Voerendaal. Concreet betekent dit, dat gehandicapten reizigers vanuit Voerendaal eerst naar het NS-station in Heerlen moeten worden vervoerd en vandaar pas met de trein verder kunnen reizen. Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Voerendaal vindt het besluit van de NS maatschappelijk niet aanvaardbaar. Het College dringt er bij de NS dan ook op aan om dit besluit te herroepen.

Beëindiging assistentieverlening aan gehandicapten in Voerendaal Tot nu toe konden gehandicapte treinreizigers ook op het station van Voerendaal terecht. Voor hulp moest men 24 uur voor het vertrek met de NS bellen.
In de nieuwe situatie wordt de aanvraagtermijn voor assistentieverlening teruggebracht naar 3 uur. Helaas wordt echter ook het aantal stations, waar deze hulp geboden wordt, verminderd. Voor het station Voerendaal geldt dat de assistentieverlening wordt stopgezet.

Besluit van de NS is maatschappelijk niet aanvaardbaar Het College van B & W heeft met verbazing en ongeloof kennis genomen van het besluit van de NS.
In de afgelopen jaren is er door de overheid en het bedrijfsleven veel geld gestoken in het toegankelijk(er) maken van openbare gebouwen, straten en vervoer. Het besluit van de NS staat haaks op dit beleid. Voor de groep gehandicapten die gebruik maakt van de trein, is de trein vaak de enige mogelijkheid om zich over de beoogde afstand te verplaatsen. Het besluit om de assistentieverlening aan deze reizigers te beëindigen, betekent in de praktijk dat de NS deze groep uitsluit van de trein en hen daarmee in hun mobiliteit ernstig beperkt. Het College heeft de NS inmiddels schriftelijk verzocht om op dit besluit terug te komen.