Dienstenbond CNV

'Neutraal' onderhandelingsresultaat CAO Crematoria 26-08-2002

Op 19 augustus j.l. is onderhandeld over de CAO voor de Crematoria. Dit overleg stond in het teken van de afgesproken samenvoeging van de CAOs voor de Uitvaart en die voor de Crematoria. De werkgeversvereniging van Crematoria is van mening dat al volgend jaar gewerkt zal moeten worden aan de samenvoeging van beide CAOs. Omdat deze CAOs op diverse punten uiteenlopen, dient - naar de mening van de werkgeversvereniging - een CAO-akkoord voor 2002/2003 te bewerkstelligen dat de verschillen tussen beide CAOs niet verder worden vergroot. Aan werkgeverskant was dit de achtergrond van de geringe bereidheid om over secundaire arbeidsvoorwaarden afspraken te maken. Ook het loonbod stond aanvankelijk in het teken van de wens om de CAO naar die van de uitvaart te laten toegroeien.

Uiteindelijk is er toch een onderhandelingsresultaat geboekt, welke wij op termijn neutraal aan u willen voorleggen. Naar onze smaak zijn er te weinig inhoudelijke - secundaire - afspraken gemaakt om het resultaat met een positief advies aan u voor te kunnen leggen.

Op hoofdlijnen omvat het resultaat de volgende afspraken:


- Invoering van een prepensioenregeling voor alle werknemers van de Crematoria. Werkgevers zullen 0,5% van de loonsom in het fonds storten dat de overgangsregeling financiert. De exacte inhoud van de regeling en de overgangsregeling zullen nog op papier worden gezet en worden geactualiseerd.

- Invoer van een spaarloonregeling die zal worden opengesteld vanaf 1 oktober 2002.

- Roosters: een tekstwijziging waarmee duidelijk wordt dat, mocht een werkdag op een erkende feestdag vallen, er sprake is van een doorbetaalde vrije dag.

- De feitelijk betaalde lonen en de loonschalen worden met ingang van
1juli 2002 verhoogd met 2,75%.

- Een looptijd van 1 juli 2002 tot 1 juli 2003.
Dit resultaat bleek, gezien de inzet aan beide kanten, op dit moment het maximaal haalbare.
Heeft u vragen over het bovenstaande, neem dan contact op met het districtskantoor Hilversum, telefoon 035-6773907 (per 3 september is dit telefoonnummer 035-6460580), of mail naar hilversum@cnvdibo.nl.