Ingezonden persbericht

Cable & Wireless maakt gprs roaming mogelijk tussen meer dan 60 mobiele netwerken over de hele wereld

Roaming essentieel voor commercieel succes van GPRS ? infrastructuur is er klaar voor

Nieuwegein, 26 augustus 2002 - Cable & Wireless, wereldwijd verzorger van telecommunicatie, maakt bekend dat sinds de introductie van haar GPRS roaming exchange service (GRX), in mei 2001, snelle en betrouwbare roamingmogelijkheden zijn gerealiseerd tussen meer dan 60 operators van mobiele netwerken. Daarvan zijn er 21 rechtstreeks verbonden met het GRX-netwerk van Cable & Wireless; de overige netwerken zijn toegankelijk op grond van overeenkomsten die Cable & Wireless heeft gesloten met 11 andere vooraanstaande GRX-providers. Volgens analisten van de sector zijn dergelijke ontwikkelingen essentieel voor grootschalige toepassing van GPRS roaming.

Het bureau Analysys schrijft* dat mogelijkheden tot roaming een doorslaggevende rol spelen bij de acceptatie van GPRS services. Het verwacht bovendien dat GRX de meest toegepaste methode wordt waarmee operators verbinding leggen met netwerken in andere landen, vanwege de veiligheid en de servicegarantie die GRX biedt. Analysys voorziet dat er in 2003 in West-Europa 58 miljoen GPRS-nummers in gebruik zijn. Dit aantal kan echter alleen worden bereikt als grensoverschrijdende roaming tussen de belangrijkste verkeersroutes van Europa mogelijk is, met name ten behoeve van zakelijke gebruikers.

Op het ogenblik zijn de volgende klanten rechtstreeks verbonden met Cable & Wireless' GRX: KPN Mobile, Mobistar, O2, OniWay, Sonofon, elf dochterbedrijven van Vodafone, twee partners van Vodafone en Wind.

Cable & Wireless heeft inmiddels GRX interconnect agreements gesloten met de operators Aicent, Belgacom, BT, Deutsche Telekom, Infonet, Sonera, Telecom Italia, Telenor, Telia International Carrier en TSI. Al deze providers maken voor de uitwisseling van GPRS-verkeer gebruik van GRX Peering Amsterdam, het door de GRX Taskforce opgerichte verbindingspunt in de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX).

"We hebben met onze GRX interconnect partners hard gewerkt om de infrastructuur voor GPRS roaming op tijd klaar te hebben, vóór de deadlines van de telecombranche en de introductiedata van onze klanten", aldus Andrew Sangster, Senior Vice President Global Mobile Carrier Services bij Cable & Wireless. "We behoorden tot de eerste aanbieders van een grootschalige commerciële GRX service en zullen op dat gebied een prominente rol blijven spelen. Niet alleen zal het aantal nieuwe operators in ons netwerk voortdurend worden uitgebreid, ook onderzoeken we de mogelijkheid om diensten met toegevoegde waarde op de GRX aan te sluiten, waarmee operators het aanbod van mobiele services aan hun klanten verder kunnen uitbreiden. Daarbij denken we met name aan de vele mogelijkheden die Cable & Wireless kan bieden op het gebied van hosting."

Cable & Wireless GRX biedt een vast IP-netwerk met grote capaciteit dat zich uitstrekt naar 70 landen ten behoeve van de onderlinge verbindingen van GPRS-netwerken van lokale mobiele operators. Het netwerk garandeert het serviceniveau, het mondiale bereik en de beveiliging die nodig zijn voor effectieve mobiele data services.


* 'GPRS Roaming: Technical options and strategic implications' ? Analysys, december 2001, en 'Western European mobile forecasts and analysis ? 2002 ? 2007' ? Analysys, maart 2002

Over Cable & Wireless
Cable & Wireless is een internationale onderneming op het gebied van telecommunicatie die ruim 5,9 miljard £ (8,6 miljard USD) omzet boekte (boekjaar tot 31 maart 2002) en klanten heeft in 70 landen. Het bedrijf bestaat uit 2 complementaire kerndivisies: Cable & Wireless Regional en Cable & Wireless Global. Cable & Wireless Regional biedt een ruim aanbod aan telecommunicatiediensten aan in 33 landen verspreid over de wereld. Cable & Wireless Global richt zich voor z'n toekomstige groei op IP (internet protocol) en datadiensten en -oplossingen voor het bedrijfsleven. Om deze strategie te ondersteunen ontwikkelt Cable & Wireless geavanceerde IP-netwerken en value added services in de Verenigde Staten, Europa en het Verre Oosten. Dankzij haar financieel sterke positie en de mogelijkheden van een wereldwijde IP-infrastructuur, bevindt Cable & Wireless zich in een unieke positie wat betreft wereldwijde dekking en zakelijke dienstverlening.