KNMG

Dwangvoeding?

Volkert van der G., de verdachte van de moord op Pim Fortuyn is inmiddels al meer dan veertig dagen in hongerstaking. Minister Donner van Justitie sluit niet uit dat de verdachte dwangvoeding zal krijgen als hij in levensgevaar komt. Volgens hem is dit mogelijk op basis van de Penitaire beginselenwet, die gedetineerden verplicht geneeskundige behandeling te gedogen. Van der G. heeft echter in een wilsbeschikking laten vastleggen dat hij niet onder dwang gevoed wil worden.

Moet een arts in zon geval meewerken aan een verzoek tot dwangvoeding? De KNMG wil dat artsen dit zelf kunnen bepalen en wil daarover overleg met de minister. De federatie wil weten of de minister denkt dat dit verenigbaar is met het zelfbeschikkingsrecht van Van der G.

In de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst staat immers dat een arts niet medisch mag ingrijpen zonder toestemming van de patiënt. Een arts die het verzoek krijgt Van der G. aan het voedselinfuus te leggen moet zelf kunnen beslissen of hij daaraan gehoor kan en wil geven. De medisch-professionele autonomie moet ruimte laten zo'n verzoek te weigeren.

De Johannes Wier Stichting voor mensenrechten en gezondheidszorg heeft de KNMG verzocht zijn leden op te roepen om onder geen beding mee te werken aan dwangvoeding van Van der G. De KNMG wil vooralsnog eerst het overleg met de minister afwachten.

Wat vindt u?
Moet een arts de wil van een hongerstakende gedetineerde respecteren of kan een gedetineerde gedwongen worden om zich geneeskundig te laten behandelen (dus ook dwangvoeding te ondergaan)? Is het aan de individuele arts om te beslissen of hij hier aan mee wil werken?

U kunt hier reakties van andere artsen bekijken of zelf reageren. Forum exclusief voor KNMG-leden