---

Ministerie van Defensie



---

foto: Defilé 95-jarig bestaan Onderzeedienst (CAVDKM)

Feest bij Onderzeedienst

26-08-2002

De Onderzeedienst van de Koninklijke Marine heeft vorige week vrijdag (23 augustus) het 95-jarig bestaan gevierd. Naast het huidige personeel van de Onderzeedienst nam ook de reünistenvereniging van de Onderzeedienst hieraan deel. Meer dan 700 oudgedienden, onder wie een aantal oud-commandanten gaven de ´verjaardag´ een feestelijk aanzien.

De festiviteiten bestonden naast toespraken van de commandant van de Onderzeedienst, kapitein-ter-zee K. Hermsen en de voorzitter van de reünistenvereniging, D. Hey, uit een defilé, de traditionele gezamenlijke nasi-maaltijd en een goed bezochte receptie ter afsluiting. In de toespraken werd vooral de kameraadschap bij de Onderzeedienst gememoreerd. Het bewijs was wel de grote opkomst van oudgedienden op de 95-ste verjaardag.

De Onderzeedienst is 21 december 1906 opgericht, de datum waarop de eerste Nederlandse onderzeeboot Hr. Ms. O-1, gebouwd bij de Koninklijke Maatschappij De Schelde te Vlissingen, werd overgedragen aan de Koninklijke Marine. Na 1906 is een groot aantal onderzeeboten aan de vloot toegevoegd. De meeste boten werden gebouwd op Nederlandse werven als De Schelde, Wilton-Feijenoord en de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. Ze werden gebouwd om dienst te doen in Europese wateren (de O-boten) en in de Aziatische wateren (de K-boten). Vlak voor de Tweede Wereldoorlog bestond de Onderzeedienst uit meer dan 25 boten. Momenteel heeft Nederland de vier onderzeeboten van de Walrusklasse in de vaart. Ze dragen de namen Hr. Ms. Zeeleeuw, Hr. Ms. Walrus, Hr. Ms. Dolfijn en Hr. Ms. Bruinvis. (foto: CAVDKM)