Gemeente Bodegraven

Overlast bestrijden door meer vertier

Onder voorzitterschap van Ton van der Schans, wijkwethouder van Broekvelden, vergaderde het wijkteam op 8 juli. De auto-inbraken namen in mei erg toe. Jongeren mogen geen ernstige overlast bezorgen, maar hebben anderzijds wel ruimte nodig voor positieve activiteiten. De winkeliers vinden de gesignaleerde problemen bij Vromade meevallen. Als Broekvelden echter groter wordt, dreigt een parkeerprobleem. Een greep uit de door het wijkteam besproken onderwerpen.

Wijkagent Ron van der Nagel wijst op de bereikbaarheid van de politie. Voor ernstige problemen is het landelijk alarmnummer 112 beschikbaar, regionaal kan men via 0900-8844 contact krijgen met de politie en als Ron van der Nagel op het bureau in Bodegraven is, levert het draaien van 637067 verbinding met hem op.

Veiligheid

Zorgelijk is het aantal van 22 auto-inbraken in de maand mei, terwijl in de andere maanden ongeveer 7 autobezitters geconfronteerd werden met een dergelijke laffe daad. Zorg ervoor dat er geen waardevolle spullen zichtbaar in de auto liggen, benadrukt de wijkagent. De bespreking van een notitie over incidenten als het afgaan van alarm, fietsdiefstal en bedreiging leidt tot de wat bittere vaststelling, dat politie en justitie hiertegen alleen wat kunnen doen als de dader op heterdaad betrapt wordt. Ron van der Nagel signaleert dat de overlast op de Karperlaan werd opgelost, maar dat dit probleem zich verplaatste naar de Dronenwijk. Middels een netwerk probeert men nu in bredere zin tot oplossingen te komen. Zowel beroepskrachten als bewoners weten dat alleen opsporing en bestraffing onvoldoende zijn. Een moeder: Er is voor Bodegraafse tieners weinig te doen. Het wijkteam vindt dat er voor m.n. de ongeorganiseerde jeugd meer mogelijkheden tot vertier moeten komen. De Zon voorziet slechts voor georganiseerde jongeren in een behoefte. De wijkagent wijst op de positieve ervaringen met de cursus Politie is er voor de burgers in een andere gemeente. Enkele wijkteamleden hebben daar ook interesse in. Ron van der Nagel polst de overige wijkteams nog. Wijkbewoners die actief mee willen werken om echte burenruzies te voorkomen kunnen zich opgeven bij het project Buurtbemiddeling, telefoonnummer: (0182) 52 88 88.

Foto:winkelcentrum_Broekvelden

Vromade

Vorig jaar klaagden bewoners op een wijkteamvergadering over problemen als overlast en parkeerproblematiek bij de Vromade. Nu zijn leden van de winkeliersvereniging en een leerkracht aanwezig om nader op de situatie in te gaan. De ondernemers vinden dat de problemen nogal meevallen. Overlast bij het parkeren op Vromade is moeilijk op te lossen, omdat ook bewoners van het parkeerterrein gebruik maken. Bewoners en ondernemers vrezen beide dat het tekort aan parkeerplaatsen wel gaat knellen als de wijk Broekvelden groter gemaakt wordt. De heer Sipkens (openbaar onderwijs) vindt dat de overlast van jongeren in en om de Vromade is afgenomen. Sinds de opening van het Internetcafé is er ook minder sprake van overlast door Marokkaanse jongeren. De heer Sipkens fietste verder regelmatig s avonds naar de Vromade en sprak de jongeren aan bij ongeregeldheden. Zij waren vaak ex-leerlingen van het Vogelnest, waardoor ze de heer Sipkens kenden.

De wens om een apart fietspad te maken tussen de Speel- en Werkhoeve en het Vogelnest kan niet op korte termijn gehonoreerd worden, omdat er te weinig ruimte voor beschikbaar is. Een medewerker van het gemeentelijke Bureau Infrastructuur gaat wel bezien of de doorgang bij de hekken krapper gemaakt kan worden, zodat minder mensen onder de overkapping gaan fietsen. Ook zal hij hier, indien nodig, de kwaliteit van de bestrating laten verbeteren.

De heer Sipkens wil meer informatie over de eerder gehouden jongerenenquête en bijeenkomst. Een bewoner-wijkteamlid vindt de resultaten daarvan maar mager en meent dat de gemeente meer had moeten doen. Van ambtelijke zijde wordt meegedeeld dat er besloten is om de georganiseerde jongeren te betrekken bij het plannen van recreatievoorzieningen. Het bewonersidee om een speelveld te maken op de vroegere gemeentelocatie tegenover het hockeyveld zal besproken worden in het overleg van de gezamenlijke wijkteams met de gemeente.