Gemeente Breda

26-08-2002

Gemeente stelt restauratie-uitvoeringsprogramma 2002 2007 vast

Het college van burgemeester en wethouders heeft het restauratie-uitvoeringsprogramma voor de periode 2002 2007 vastgesteld. In de categorie 'woonhuizen en boerderijen' zijn reserveringen gemaakt voor Veemarktstraat 46 (Bisschoppelijk paleis), Catharinastraat 91-93 (Spock-Rosa), Baronielaan 102 en Burgtsedreef 13 15. In de categorie 'overige monumenten' is geld uitgetrokken voor St. Janstraat 6 (Antoniuskerk) en Dreef 5 (NH kerk).

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen stelt jaarlijks een budget beschikbaar voor herstel van het totale monumentenbestand in Nederland. Op basis van de rijksregeling 'Besluit Rijkssubsidiëring Restauratie Monumenten 1997' wordt dit budget toegewezen aan restauraties van monumenten.
Jaarlijks maakt de gemeente Breda een restauratie-uitvoeringsprogramma om de gelden voor restauraties te verdelen over verschillende projecten. Deze verdeling is gemaakt op basis van urgentie en de mate van zekerheid van uitvoering van de restauratie. Aan de hand van nieuwe inzichten kan het restauratie-uitvoeringsprogramma in de loop van het jaar wijzigen. Pas na het indienen van een subsidieaanvraag op basis van het restauratie-uitvoeringsprogramma kan een eigenaar aanspraak maken op de gereserveerde budgetten.

Op het huidige restauratie-uitvoeringsprogramma zijn rijksmonumenten geplaatst waarvan de eigenaar heeft aangegeven in aanmerking te willen komen voor rijkssubsidie. Daarnaast heeft de gemeente Breda ook panden op het restauratie-uitvoeringsprogramma geplaatst waarvan de bouwkundige staat aanleiding kan geven tot een verzoek tot restauratiesubsidie.
Eigenaren die in aanmerking willen komen voor plaatsing op het volgende restauratie-uitvoeringsprogramma kunnen contact opnemen met de afdeling Welstand, Architectuur en Monumenten van de gemeente Breda.

Breda, 26 augustus 2002

Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer M. Berends, dienst Ruimtelijke ontwikkeling, Milieu en Economische zaken, afdeling Welstand Architectuur en Monumenten, telefoon (076) 529 36 56.