Amsterdam Oud Zuid


Resultaten trekproeven Vondelpark bekend.

De eerste resultaten van de trekproeven bij bomen in het Vondelpark zijn bekend. Bij 20 bomen is een trekproef uitgevoerd. Daarnaast zijn nog eens 37 bomen visueel geschouwd. Voor 11 van de 57 onderzochte bomen is een noodkap nodig en voor nog eens 16 bomen is geadviseerd een kapprocedure te starten. Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Amsterdam Oud Zuid heeft besloten de noodkap zo snel mogelijk uit te voeren en de kapprocedure voor de overige 16 bomen te starten.

Van de 4500 bomen in het Vondelpark is een voorselectie gemaakt door de beheerder van het Vondelpark en een onafhankelijk groenadviesbureau. De 57 bomen op deze lijst vertoonden overeenkomsten qua soort, leeftijd en standplaats met de drie recent omgevallen bomen, die aanleiding vormden voor het extra onderzoek.

De resultaten van de trekproeven en de uitgebreide visuele schouwen vragen om meer onderzoek. Naar verwachting worden de komende weken nog zon 200 bomen uitgebreid onderzocht.

Over de oorzaken valt momenteel nog niets te zeggen. Hiervoor is nader onderzoek nodig. De boomstronken van de te kappen bomen worden gelicht om te kijken wat mogelijk de instabiliteit van de bomen veroorzaakt.