Gemeente Bolsward


Tijdelijke referendumwet
Een referendum biedt burgers de gelegenheid om zich door middel van een stemming uit te spreken over een besluit of regel van de overheid. Op 1 januari 2002 is de Tijdelijke referendumwet in werking getreden. Deze wet maakt het mogelijk dat kiesgerechtigden zowel op nationaal, provinciaal als gemeentelijk niveau het initiatief kunnen nemen tot een raadgevend correctief referendum.

Het referendum vindt dus plaats op initiatief van de kiesgerechtigde en het gaat om een referendum achteraf. Het vindt plaats nadat de overheid een besluit heeft genomen.

De uitslag van een referendum is een zwaarwegend advies van de kiezer. De gemeenteraad, provinciale staten of de nationale wetgever moeten bij een voldoende meerderheid van nee-stemmers verplicht overwegen of de verordening of wet wordt ingetrokken of alsnog in werking zal treden. De overheid kan de uitslag van het raadgevend referendum nog wel naast zich neerleggen. De huidige referendumwet is een tijdelijke regeling. De bedoeling van deze tijdelijke wet is dat er een bindend correctief referendum komt, waarbij de uitslag wel verplichtend is. Echter voor de invoering van een bindend referendum is een wijziging van de Grondwet nodig. Aangezien de Tijdelijke referendumwet tot stand is gekomen onder het voormalige kabinet, is het niet zeker of het tot een bindend correctief referendum zal komen.

Wat houdt deze wet in voor u als inwoner van de gemeente Bolsward? De Tijdelijke referendumwet en de gemeentelijke verordening op het correctief raadgevend referendum van de gemeente Bolsward maken dat slechts over de volgende raadsbesluiten referenda mogelijk zijn: - een besluit tot vaststelling, wijziging, of intrekking van algemeen verbindende voorschriften (verordeningen), met uitzondering van die besluiten die uitsluitend betrekking hebben op:


- de rechtspositie van ambtsdragers of gewezen ambtsdragers als zodanig dan wel hun nagelaten betrekkingen of hun rechthebbenden;
- de gemeentelijke belastingen, bedoeld in hoofdstuk XV van de Gemeentewet;

- een besluit tot wijziging van de gemeentenaam;
- een besluit tot wijziging van de gemeentelijke indeling (grenscorrecties) bij gelijkluidende besluiten van gemeenteraden.

Wordt een raadsbesluit gepubliceerd in het Bolswards Nieuwsblad, dan staat daarbij vermeld of het een referendabel besluit betreft. Kiesgerechtigden in de gemeente Bolsward kunnen vervolgens binnen drie weken na bekendmaking een zogenaamd inleidend verzoek tot het houden van een referendum indienen. De verzoeker moet de aanvraag persoonlijk indienen, ten overstaan van een hiervoor aangewezen ambtenaar. Het verzoek kan slechts worden gedaan op een speciaal formulier dat op het stadhuis verkrijgbaar is. De referendumprocedure wordt alleen vervolgd, indien tenminste 70 kiesgerechtigden een rechtsgeldig inleidend verzoek hebben ingediend.
Vervolgens dient er een definitief verzoek te volgen. Kiesgerechtigden moeten hiertoe een verklaring ter ondersteuning van een inleidend verzoek indienen. Indien 706 kiesgerechtigden een geldige ondersteuningsverklaring hebben ingediend, wordt het definitief verzoek toegelaten. Dit houdt dus in dat er op dat moment een referendum wordt gehouden.