Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Persbericht 02-30

Den Haag, 26 augustus 2002

NMa verdenkt schoonmaakbedrijven van prijsafspraken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft na onderzoek rapport opgemaakt tegen de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) en een aantal grote leden wegens het geven van prijsadviezen en het coördineren van prijsverhogingen.

Uit onderzoek van de NMa is gebleken dat de OSB haar leden onder andere een rekenmodel voor uurtarieven aanbood. Ook adviseerde de OSB haar leden nadrukkelijk om, aan de hand van een door de OSB vastgesteld prijsverhogingspercentage, jaarlijks en soms ook tussentijds hun tarieven te verhogen.

De OSB heeft de prijsadviezen gebruikt als vehikel om de prijsverhogingen van haar leden te coördineren. Hierdoor werd de concurrentie op prijs voor een belangrijk deel uitgeschakeld. Ook heeft een aantal leden van de OSB de Mededingingswet overtreden omdat zij direct betrokken waren bij de afstemming en coördinatie van de prijsverhogingen. Vervolgens heeft het merendeel van deze bedrijven de prijsaanbevelingen daadwerkelijk overgenomen.

De prijsverhogingsadviezen hebben in ieder geval betrekking gehad op de periode januari 1998 tot en met eind 2000. In deze periode zijn prijsverhogingen geadviseerd van respectievelijk 2,9%, 3,7%, 5,4% en 2,5%.

De leden van de OSB vertegenwoordigen 60 à 70 procent van de totale marktomzet binnen de schoonmaakbranche. De totale brancheomzet in 2000 bedroeg circa EUR 2,4 miljard.

Het rapport bevat een redelijk vermoeden dat een overtreding is begaan. De betrokkenen worden nu in de gelegenheid gesteld op het rapport te reageren. Daarna stelt de NMa definitief vast of sprake is van een overtreding en, zo ja, of een boete of een andere sanctie zal worden opgelegd.