OSB

OSB bestrijdt conclusies NMa-onderzoek

s-Hertogenbosch, 26 augustus 2002

Persbericht

OSB bestrijdt conclusies NMa-onderzoek

In een vandaag uit te geven persbericht, uit de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een vermoeden dat er via de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) in het verleden prijsafspraken tussen schoonmaakbedrijven zijn gemaakt. De aanleiding van dit onderzoek was de doorberekeningssystematiek van de gestegen kosten in de lopende contracten. OSB verwerpt de kritiek van NMa. De branche-organisatie heeft zich nooit beziggehouden met het maken van gecoördineerde collectieve prijsafspraken en heeft die intentie ook nooit gehad. OSB is ervan overtuigd, dat de informatie die zij over de kostenontwikkeling verstrekte en waarop NMa in haar beschuldiging doelt, niet tot collectieve prijsafspraken heeft geleid. In die zin wijst OSB de beschuldiging van NMa van de hand. De kop van het NMa-persbericht, NMa verdenkt schoonmaakbedrijven van prijsafspraken, wekt een verkeerde indruk. Op geen enkele wijze immers heeft de branche zich schuldig gemaakt aan prijsafspraken. NMa doet op deze manier geen recht aan de schoonmaakbranche, zo vindt OSB.

De informatie, die OSB in het verleden aan haar leden beschikbaar stelde, had slechts tot doel de bedrijven aan de hand van verschillende componenten te informeren over de gemiddelde kostenontwikkeling bij een fictief schoonmaakbedrijf. Niet het maken van prijsafspraken, slechts het geven van een indicatie van de gemiddelde kostenstijging in de branche was het doel van OSB. Die kostenstijging wordt voor 95% veroorzaakt door afspraken vanuit de Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO), wettelijke bepalingen en CBS-cijfers. Bovendien hebben de schoonmaakbedrijven de meeste opdrachten vastgelegd in langjarige contracten, waarin nadere afspraken over het tussentijds aanpassen van het tarief zijn opgenomen.

Aangezien de systematiek van kostenontwikkeling zeer ingewikkeld is, stelde OSB de informatie bij wijze van service jaarlijks aan de leden beschikbaar. De uitkomsten werden altijd gecontroleerd door een registeraccountant. Nadat NMa, onder andere via de pas in 2001 vastgestelde richtsnoeren, OSB erop heeft gewezen dat dit in strijd is met de Mededingingswet, heeft OSB deze informatievoorziening direct gestaakt.


---