Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland


Utrecht, 26 augustus 2002

Beeld van gehandicapten en chronisch zieken op tv laat nog steeds te wensen over

Dankzij Mies Bouwmans tv-actie in 1962 is Het Dorp geopend, maar daarna hebben Hilversum en Aalsmeer de poorten voor mensen met een handicap of chronische ziekte op niet meer dan een kiertje gezet. Dat concludeert de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) in het onderzoeksverslag Er is niks op tv, dat 22 augustus is gepubliceerd.

Mensen met een handicap of chronische ziekte hebben het gevoel dat zij ondervertegenwoordigd zijn op de televisie. Zij noemen een groot aantal genres van programmas waarin zij meer zouden willen optreden. En als zij op tv komen, dan gebeurt dat vaak op een stereotiepe wijze. Bijvoorbeeld als medisch object, als slachtoffer of als onderwerp waar (niet-gehandicapte of niet-chronisch zieke) deskundigen meningen over hebben. Men verwacht dat in deze situatie verbetering zal komen als er meer gehandicapten en chronisch zieken bij de tv zouden werken.

Ook programmamakers vinden dat er relatief weinig gehandicapte en chronisch zieke mensen op tv zijn. Zij beroepen zich soms op het credo alleen kwaliteit redt het of wijzen erop dat weinig mensen met een handicap of ziekte zich aandienen. Over het algemeen ontkennen zij niet dat tv met stereotypen werkt, maar zo erg als het eens geweest is, is het al lang niet meer, menen zij.

Er is niks op tv vergelijkt de opvattingen van (organisaties van) gehandicapten en chronisch zieken met die van tv-makers. Dit vergelijk leidt tot enkele aanbevelingen voor de verbetering van de beeldvorming door televisie.

Het project en het boekje Er is niks op tv zijn mogelijk gemaakt door financiële steun van Stichting Patiëntenfonds. Er is niks op tv is tegen verzend- en administratiekosten op te vragen bij de bestellijn van de CG-Raad: (030) 291 66 50.
---