Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

26-08-2002
Geslaagd werkbezoek gedeputeerde op 23 augustus jl.

Op uitnodiging van het gemeentebestuur van Eersel bracht gedeputeerde dr. E.J. Janse de Jonge van de provincie Noord-Brabant vrijdag 23 augustus jl. een werkbezoek aan de gemeente.
Het gemeentebestuur legde de portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening een aantal specifieke onderwerpen voor rondom ruimtelijke problemen waarmee de gemeente Eersel te maken heeft. Voorafgaand aan de rondrit met de bus waarbij een aantal locaties binnen de gemeente werden bezocht, vond er een presentatie en discussie in het gemeentehuis plaats.
In de eerste plaats werd aandacht gevraagd voor het verkrijgen van een positieve houding ten opzichte van een aantal bestemmingsplannen waaraan goedkeuring is onthouden (Lange Ekker III in Vessem en Lange Akkers in Duizel) dan wel waaraan goedkeuring dreigt te worden onthouden (Den Alleman II in Knegsel en Steensel-Noord). Het betreft steeds locaties waar de gemeente al jaren geleden de voorbereidingen voor is gestart en gronden heeft verworven. De plannen zijn dringend nodig in verband met de grote woningbehoefte bij senioren en starters, waarvoor sociale woningbouw gerealiseerd moeten worden. Daarvoor moet betaalbare bouwgrond gecreëerd worden. In de discussie met de provincie speelt ook de vraag of er sprake is van een inbreidings- of uitbreidingslocatie. Met name in het laatste geval ontstaan problemen met het streekplanbeleid.
De gedeputeerde wil de rechtelijke uitspraak over twee eerstgenoemde bestemmingsplannen afwachten. Hij gaf wel aan dat de gemeente er goed aan doet in bijvoorbeeld dorpsplannen een stevige onderbouwing te geven. Wethouder Stilma gaf aan dat de gemeente dit al aan het oppakken is.
Een tweede onderwerp waarover gesproken is, betreft de volgens de gemeente noodzakelijke nieuwe uitbreidingswijk in de oksel van de Schadewijkstraat en de Bergeijksedijk (Kerkebogten geheten). De urgentie hiervan is ingegeven door de benodigde ruimte voor de vestiging van een verpleeghuis voor senioren en - mogelijk - onderdelen voor De Plaatse (Donksbergen). Omdat sprake moet zijn van maatschappelijke inbedding van deze voorzieningen dienen ook een redelijk aantal 'gewone' woningen te worden gebouwd. De gemeente denkt aan 200 stuks. De gedeputeerde gaf aan de urgentie- en ontwikkelingsrichting te onderschrijven. Er dient wel bezien te worden of ook een wat kleinere variant acceptabel is.
Ten derde is door de gemeente het probleem aangedragen dat geen bedrijventerrein meer voorhanden is, terwijl er een grote lijst gegadigden is. Het gaat hierbij vooral om kleinere kavels. Kavels groter dan ½ hectare moeten straks op het Kempisch Bedrijvenpark worden aangeboden. Dit terrein wordt gezamenlijk door de gemeenten Bergeijk, Bladel, Reusel-De Mierden en Eersel ontwikkeld. Voor de kleinere kavels zou Meerheide II (6 hectare) de oplossing moeten bieden. De gedeputeerde kan zich daarin vinden als voldoende de urgentie van de afzonderlijke bedrijfsvestigingen kan worden aangetoond en er rekening gehouden wordt met de waterkwaliteiten in dit gebied.
Zowel tijdens de uiteenzetting in het gemeentehuis als in de bus toonde de gedeputeerde zich zeer geïnteresseerd in de Eerselse problematiek en bleek ook dat hij zich van te voren al goed in de materie had verdiept. Het werkbezoek kan als zeer geslaagd worden aangemerkt.