Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Gesprek ondernemingsraden en vakbonden met Nawijn

Martin Bruinsma
070 370 6266

4202
26.08.02


De Ondernemingsraden (IND en COA) en de vakbonden hebben vandaag constructieve gesprekken gevoerd met minister Nawijn van Vreemdelingenzaken en Integratie.

In de gesprekken uitten de Ondernemingsraden hun zorgen over de aangekondigde bezuinigingen op het asielbudget en de daarmee samenhangende consequenties voor de organisatie van de IND en het COA. De Ondernemingsraad onderstreepte het belang dat de begroting wordt gebaseerd op een realistische aanname van het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt en pleitte voor een buffercapaciteit bij de IND en COA, opdat onvoorziene gebeurtenissen die tot een hogere instroom leiden kunnen worden opgevangen.

De bonden spraken hun zorg uit voor een onwenselijk verlies van werkgelegenheid bij de verschillende instanties die het beleid moeten uitvoeren. Tevens riepen ook de bonden op de begroting te realiseren op een reëel aantal asielzoekers met daarbij een buffercapaciteit.

In de gesprekken heeft minister Nawijn laten weten niet te willen tornen aan de slagkracht van de IND. Met name wil de minister de functie van de aanmeldcentra versterken, opdat meer zaken kunnen worden afgehandeld in de AC.s en niet in de opvang terecht komen. Tevens toonde hij zich positief over de overdracht van administratieve taken van de Vreemdelingendienst naar de IND. Binnenkort wordt hier een besluit over genomen. Als deze overdracht doorgang vindt, zullen de personele consequenties voor IND-medewerkers beperkt blijven. Via natuurlijk verloop zal de organisatie naar verwachting wel iets inkrimpen. Minister Nawijn wil een kwalitatief goede opvangorganisatie behouden. Een buffer is gewenst, maar minder instroom kan leiden tot een geleidelijke krimp. Overigens gaf minister Nawijn in de gesprekken blijk de inzet van alle medewerkers in de asielketen hooglijk te waarderen en sprak de wens uit de kwalitatief goed opgeleide medewerkers te willen behouden voor de overheid.

Minister Nawijn liet tevens weten dat hij het bedrag per asielzoeker niet zal halveren, zoals de vakbonden vreesden, maar dat de asielinstroom bepalend zal zijn voor de realisatie van de bezuinigingen. Overigens zal pas op Prinsjesdag de definitieve begroting bekend worden gemaakt en kunnen er dientengevolge heden nog geen uitspraken over budgetten worden gedaan.


---

26 aug 02 17:32