Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER VERA DUA VLAAMS MINISTER

VAN LEEFMILIEU EN LANDBOUW Maandag 26 augustus 2002

Vera Dua bezoekt duurzame afvalprojecten in Zuid- Afrika

Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera Dua heeft vandaag een bezoek gebracht aan projecten rond de selectieve inzameling, de recyclage en het composteren van huishoudelijk afval in de Zuid- Afrikaanse provincies KwaZulu-Natal en Vrijstaat. De projecten zijn een gezamenlijk initiatief van de Vlaamse overheid en de regering van KwaZulu-Natal. Het bezoek en de steun van minister Vera Dua aan deze projecten kadert in de VN-topconferentie over duurzame ontwikkeling in Johannesburg.

Durban en Mkhanyakude
Een eerste project situeert zich aan de rand van Durban en in Mkhanyakude in het noorden van de provincie KwaZulu-Natal. De rand rond Durban bestaat uit voormalige townships en onwettige nederzettingen met een zeer hoge graad van werkloosheid, analfabetisme en armoede. Mkhanyakude evolueert sterk naar een semi-verstedelijkt gebied.

Het project bestaat uit het opzetten van een recycleer/hergebruik-centrum in beide gebieden. Zo'n centrum is een combinatie van het principe van een Vlaams kringloopcentrum en een containerpark. Beide projecten worden door het Departement voor Landbouw en Leefmilieu van de provincie KwaZulu-Natal worden uitgevoerd, in nauw overleg met de OVAM. Voor dit project werd een totaalbedrag van 62.139 euro vastgelegd.

De projecten zijn opgestart in juli 2002 en duren twee jaar. Gedurende deze periode is naast technische begeleiding ook opleiding en vorming van de Zuid- Afrikaanse experts in Vlaanderen voorzien. Daarna voeren de lokale besturen de projecten verder uit zodat continuïteit wordt gegarandeerd. Aangezien deze projecten zich in achtergestelde gebieden situeren, zijn ze ook sterk gericht op het creëren van tewerkstelling en het indijken van de armoede.

QwaQwa en Jozini
Dit project richtte zich initieel op huis- en zwerfvuilophaling, groenaanplanting en het milieubewust maken van de bevolking in twee achtergestelde gebieden, namelijk in QwaQwa (provincie Vrijstaat) en in Jozini (KwaZulu Natal). QwaQwa kan worden beschouwd als een droog, semi-verstedelijkt gebied, Jozini is sterk landelijk.

Na veldbezoeken en gesprekken met de betrokken gemeentebesturen voegde de OVAM aan beide lokale voorstellen bijkomende accenten toe, gebaseerd op de eigen ervaring. Zo werd op voorstel van de OVAM het project in QwaQwa uitgebreid met recyclage en het project in Jozini met kleinschalig composteren. Beiden zijn proefprojecten. De resultaten ervan moeten de basis leggen voor de integratie van recyclage en kleinschalige compostering in andere gebieden.

Het project zal door Green & Clean, een niet- gouvernementele organisatie, worden uitgevoerd onder leiding van Independent Development Trust en in nauw overleg met de OVAM. Voor dit project legde de Vlaamse regering een totaalbedrag van 760.497 euro vast.

Naast de specifieke projecten fungeert de OVAM ook als expertisecentrum om de Vlaamse ervaring in te zetten bij het opmaken en uitvoeren van het provinciale afvalstoffenbeleid. Het gaat ondermeer om concrete voorbeelden van beleidsplanning en projecten rond afvalpreventie en -recuperatie.

Het bezoek van Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera Dua aan deze projecten kadert in de voorbereiding van de VN-topconferentie over duurzame ontwikkeling in Johannesburg.
Door projecten financieel te ondersteunen én het tegelijkertijd inbrengen van Vlaamse expertise, werkt de Vlaamse overheid mee aan het streven naar een duurzaam milieubeleid op wereldniveau.

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Dua - tel. 0473 96 40 02
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be