Keuringsdienst van Waren

Nieuws

Acties op de Beverwijkse Bazaar

Datum: 24-8-02

Inleiding:

De levensmiddelenbedrijven op de Beverwijkse Bazaar blijken de afgelopen jaren regelmatig de Warenwet te overtreden. Tot het begin van dit jaar was de Bazaar ondergebracht bij een tweetal controleurs, die daar alle controles uitvoerden. Deze aanpak bleek tot nu toe te weinig resultaat te hebben opgeleverd.

Nu wordt er projectmatig op de Bazaar gehandhaafd, volgens een vast protocol.

De werkwijze in hoofdlijnen:

Grotere tijdelijk inzet van controleurs.

Vanaf juni t/m oktober wordt maandelijks op een zaterdag of zondag tegelijk gecontroleerd door meerdere controleurs. Hierdoor wordt het mogelijk om op 1 dag een grote groep ondernemers te controleren, waardoor het vrijwel geen ondernemer kan ontgaan dat er gecontroleerd wordt.

Controle op drie vaste items;

* Juiste bewaartemperatuur van bederfelijke waar
* Afwezigheid van door muizen aangevreten producten en muizenuitwerpselen.

* Afscherming van consumptiegerede producten naar het publiek toe (met uitzondering van AGF= aardappelen/groente/fruit)

Stand van zaken op 5 augustus 2002.

Ondertussen zijn twee inspectierondes uitgevoerd op zaterdag 6 juli en zaterdag 27 juli. Na deze twee rondes zijn 57 van de 138 food-bedrijven geïnspecteerd.

De eerste inspectieronde zijn er 25 units geïnspecteerd resulterend in 10 schriftelijke waarschuwingen (40 %) en 10 boeterapporten (40%). Totale afwijkingspercentage was dus 80 %.

De tweede inspectieronde zijn er 32 units geïnspecteerd, resulterend in 18 schriftelijke waarschuwingen (56 %) en 9 boeterapporten (28%). Totale afwijkingspercentage was dus 84%. Op deze dag was de buitentemperatuur erg hoog, wat het aantal temperatuursovertredingen waarschijnlijk heeft verhoogd.

Over twee ronden zijn er totaal 57 units geïnspecteerd resulterend in 28 schriftelijke waarschuwingen (49%) en 19 boeterapporten (33%). Totale afwijkingspercentage was dus 82 %.

Voor een overtreding waarvoor een boeterapport is opgemaakt, wordt een boete van 450,- opgelegd. Meerdere overtredingen leiden tot hogere boetes.

Vervolg

Gelet op deze voorlopige resultaten worden de controles op de Beverwijkse Bazaar nog verder geïntensiveerd

foto: parkiet