Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Lelystad, 27 augustus 2002

FORNIX BIOSCIENCES N.V. BREIDT ACTIVITEITEN UIT

Nieuwe divisie draagt vanaf 2003 bij aan winst per aandeel

Oprichting nieuwe divisie

De biopharmaceutische onderneming Fornix BioSciences N.V. heeft onder de naam Fornix Theranostics B.V. een nieuwe divisie opgericht.

Fornix Theranostics is volledig eigendom van Fornix BioSciences en eveneens gevestigd in Lelystad. De kernactiviteit van deze divisie is het (mede) ontwikkelen, produceren en verkopen van producten op het gebied van diagnostiek en therapeutische behandeling van aandoeningen ten gevolge van micro-organismen, dit wil zeggen bacteriën en schimmels.

De term "theranostics"is een nieuw begrip dat betrekking heeft op een totaal nieuwe generatie diagnostica, welke de arts in staat stelt patiënten adequater te kunnen behandelen.

"Theranostica maken het voor de arts mogelijk zeer snel de behandeling bij een patiënt te individualiseren en te optimaliseren. Door gebruik te maken van deze vaak hightech diagnostica kan een arts een beter onderbouwde beslissing nemen ten aanzien van tijd en/of duur, hoeveelheid en type van een geneesmiddel of behandelingsmethode".

Fornix Theranostics heeft de exclusieve distributierechten voor Nederland verworven van een innovatieve en veelbelovende groep theranostica, de Etest®. Deze testen maken gebruik van een techniek waarmee op uiterst snelle wijze de gevoeligheid en resistentie van bacteriën voor antibiotica kunnen worden bepaald, waardoor patiënten sneller een optimale dosering antibiotica voorgeschreven kunnen krijgen. Ook in de Nederlandse ziekenhuizen komt het steeds vaker voor dat bacteriën ongevoelig zijn voor antibiotica. Het gebruik van de Etest® is dus een steeds belangrijker hulpmiddel bij het vaststellen van een adequaat antibiotica beleid. Naast de klinische diagnostiek kan het bovendien worden toegepast voor veterinaire diagnostiek, alsmede in de voedingsmiddelen industrie. Etest® is een door AB Biodisk geregistreerde merknaam; de techniek is gepatenteerd in alle belangrijke landen.

De directie van Fornix BioSciences is van mening dat deze nieuwe generatie diagnostica, gerekend onder de in vitro diagnostiek (IVD), in de kliniek een steeds belangrijker plaats zal innemen. Wereldwijd zal de groei van deze innovatieve diagnostica sector, met een huidige omzet in Europa van +/- ¤ 1 miljard, naar verwachting de komende jaren met 10 - ¤" 25% stijgen.

Fornix is dan ook voornemens om op het gebied van de microbiologie haar activiteiten op korte termijn verder uit te breiden. Tegelijkertijd is er sprake van synergie tussen deze innovatieve vorm van theranostica en de biotechnologische onderzoeksactiviteiten van Fornix. De directie verwacht dat de divisie Theranostics, zij het in beperkte mate, al in het boekjaar 2003 zal bijdragen aan de winst per aandeel van Fornix BioSciences N.V.

Vooruitzichten

Ondanks het feit dat Fornix BioSciences beperkte aanloopkosten dient te maken voor het opstarten van deze nieuwe divisie, deelt de directie hierbij mede dat dit niet van invloed zal zijn op de op 12 augustus jl. naar boven bijgestelde winstverwachting voor het boekjaar 2002. Deze winstprognose houdt in dat de nettowinst over het jaar 2002 ruim 60% hoger zal uitvallen dan over het jaar 2001, waarbij er rekening is gehouden met een verdere toename van de investeringen in biotechnologisch onderzoek.

Profiel Fornix BioSciences N.V.

Fornix BioSciences N.V., met hoofdvestiging in Lelystad, legt zich via vier divisies toe op biotechnologisch onderzoek, productie, marketing en verkoop van diagnostische en therapeutische allergeenproducten, medische hulpmiddelen en microbiologische producten, alsmede op de handel in gepatenteerde geneesmiddelen. De positieve cashflow uit de winstgevende onderdelen financiert de BioTech divisie.

De vier divisies opereren via de werkmaatschappijen ARTU Biologicals Europe (productie en verkoop van allergeenproducten), Fornix Theranostics (ontwikkeling, marketing en verkoop van microbiologische producten), Fisher Farma (handel) en Fornix BioTech Holding (biotechnologisch onderzoek en ontwikkeling). ARTU Biologicals Europe concentreert zich op de productie en verkoop van allergeenproducten en medische hulpmiddelen, Fornix Theranostics beweegt zich op het gebied van de microbiologische producten, Fisher Farma is gericht op de handel in gepatenteerde geneesmiddelen, en Fornix BioTech Holding legt zich toe op biotechnologisch onderzoek. De aandelen Fornix BioSciences N.V. zijn genoteerd op de officiële Markt van de effectenbeurs Euronext te Amsterdam.

Voor nadere informatie: Fornix BioSciences N.V.

Drs. Tjerk J.A. Visser

Voorzitter Directie

Tel. (0320) 26 77 99/ (06) 204 181 72

Website: http://www.fornix.nl

E I N D E P E R S B E R I C H T