Gemeente Roermond

Roermond, 27 augustus 2002

Het college van burgemeester en wethouders heeft met verbijstering vanochtend kennis genomen van het herindelingsplan van de CDA-Statenfractie. Dit plan verwijst de initiatieven die in Midden-Limburg genomen zijn om te komen tot een federatiegemeente 'Roerstad' naar de prullenbak. Het CDA stelt een herindeling voor van de gemeente Roerdalen en Ambt Montfort en een fusie van de gemeenten Swalmen en Beesel. Roermond komt in dit hele plaatje niet voor. "Sterker nog, Roermond moet volgens het CDA de sociale problemen waarmee de stad kampt, zelf oplossen. En dat kan blijkbaar door alleen te zorgen voor voldoende werkgelegenheid. Dat is wel een zeer eenvoudige weergave van een moeilijke problematiek die alleen opgelost kan worden als een stad meer bestuurlijke armslag heeft", laat het college van burgemeester en wethouders vandaag weten.

Roermond kampt al jaren met problemen van een grote stad. Om deze problemen aan te pakken is samenwerking met de regio van cruciaal belang. Vorig jaar is dan ook het initiatief ontstaan voor een federatiegemeente waarin de gemeenten Swalmen, Roerdalen, Ambt Monfort en Maasbracht op verschillende beleidsterreinen intensief met elkaar willen samenwerken en opereren. De onderhandelingen over de opzet van deze federatiegemeente zijn in volle gang. Het herindelingsplan van het CDA staat hier recht tegenover.

"Het getuigt van geen enkel respect voor de regio en inzicht in de problematiek, om dit plan op deze wijze te lanceren," zegt burgemeester Kaiser. "De oplossing van een federatiegemeente voor deze regio, is juist in overeenstemming met de beginselen van het CDA. Het is onvoorstelbaar dat zonder debat in de regio aan te gaan, dit plan gepresenteerd wordt. In 1997 is er een moratorium afgesproken over herindeling in deze regio. Mijn ergste vrees die ik toen kreeg, wordt nu waarheid. Iedereen mag herindelen, behalve Roermond. Hieruit een spreekt een anti-houding tegenover onze stad!"