CBS

Vertrouwen industrie veert op

Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, is in juli 2002 sterk verbeterd en uitgekomen op 1,5. In juni lag de stemmingsindicator nog op -2,9. Uit de Conjunctuurtest van het CBS blijkt verder dat met name de verwachtingen van de ondernemers ten aanzien van de bedrijvigheid voor de maanden augustus tot en met oktober zijn verbeterd. De orderpositie ligt eind juli een fractie hoger dan in juni. Het oordeel van de ondernemers over de orderpositie is eveneens verbeterd. Ondanks deze verbeteringen verwacht per saldo twaalf procent van de ondernemers een daling van de personeelsomvang in de komende drie maanden.

Sterke toename producentenvertrouwen
Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie heeft zich met 4,4 punten verbeterd van -2,9 in juni tot +1,5 in juli. Een stijging van deze omvang is sinds december 1993 niet meer voorgekomen. Of de stijging van het producentenvertrouwen zich ook in de komende maanden zal voortzetten moet worden afgewacht. In het eerste kwartaal van dit jaar verbeterde het vertrouwen ook al, maar dit herstel werd in het tweede kwartaal weer voor een groot deel tenietgedaan.

Betere verwachtingen consumptiegoederenindustrie
De verbetering van het vertrouwen wordt vooral veroorzaakt door de betere vooruitzichten van de bedrijvigheid in de periode augustus-oktober. Dit is vooral het geval bij de producenten van consumptiegoederen, die een forse toename van de productie verwachten. Maar ook de producenten van halffabrikaten verwachten een verdere verbetering van de productie in deze periode. In de sector investeringsgoederen zijn de verwachtingen nauwelijks gewijzigd. De ondernemers zijn in deze sector, ondanks de achterblijvende binnenlandse investeringen, al enkele maanden positief gestemd omtrent de verwachte bedrijvigheid.

Oordeel orderpositie iets beter
De orderontvangsten in juli zijn, vergeleken met een maand eerder, weliswaar een fractie teruggelopen, maar deze afname is minder groot dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. De orderpositie van de Nederlandse industriële producenten is mede hierdoor 0,1 procentpunt toegenomen tot 93,4. Het oordeel van de ondernemers over de orderpositie is in alle sectoren iets positiever.

Technische toelichting
Het producentenvertrouwen in de industrie, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. Een nadere toelichting over het producentenvertrouwen en de conjunctuurtest vindt u op onze web-site. De orderpositie is een index (juni 2000=100) gebaseerd op de in maanden gemeten hoeveelheid werk in voorraad bij de Nederlandse industrie. De vragen naar het oordeel van de ondernemers betreffen de orderontvangst, orderportefeuille, voorraden en de productiecapaciteit. Deze oordeelsvragen zijn een momentopname waarbij de ondernemer rekening houdt met de ontwikkelingen in het recente verleden en zijn verwachtingen voor de komende periode.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-176
27 augustus 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht