Dienstenbond CNV

Resultaat CAO Slijtersbranche
27-08-2002

Het heeft lang geduurd; de looptijd van de oude CAO was al enige tijd verstreken. Eindelijk kunnen we u melden dat we een resultaat hebben bereikt voor een nieuwe CAO voor de Slijtersbranche met een ingangsdatum van 2 april 2002.

De loonsverhoging was een groot struikelblok dit jaar. Werkgevers gingen absoluut niet verder dan 3,2% voor een jaar, terwijl onze eis 3,5% was. Dit percentage is het afgelopen jaar ook in de meeste andere detailhandelsbranches afgesproken. Wij zijn van mening dat u niet met minder loonsverhoging genoegen hoeft te nemen dan de rest van de werknemers werkzaam in de detailhandel . Daarvoor hebben wij ons dan ook hard gemaakt!

Uiteindelijk hebben wij toch een afspraak kunnen maken voor een CAO met een looptijd van 18 maanden en een loonsverhoging van 5%. Dat betekent een loonsverhoging van 3,5% voor het eerste jaar en 1,5% voor het laatste half jaar. Gezien de onzekere economische ontwikkelingen vinden wij dat een redelijk resultaat. In ieder geval is hiermee aan onze eis van 3,5% tegemoet gekomen.

De discussie over het loon heeft er wel toe geleid dat we een aantal andere zaken niet hebben kunnen regelen. Zo is het tweede ervaringsjaar voor jeugdigen (onder 23 jaar) uitgesteld tot de volgende CAO.

Hier nog even de belangrijkste afspraken op een rij:


- Looptijd 18 maanden; van 2 april 2002 tot 1 oktober 2003
- Gedurende de looptijd een loonsverhoging van totaal 5% verdeeld in: 2% met ingang van 1 oktober 2002

1,5% per 1 april 2003

1,5% per 1 september 2003

- aanvullende regelingen op wetgeving betreffende arbeid & zorg en ziekte & reïntegratie

- uitbreiding van de kinderopvangregeling; medewerkers met kinderen tot en met groep 4 van de basisschool kunnen gebruik maken van de regeling (was t/m groep 3). Daarnaast wordt de premie voor werkgevers verhoogd.

Dit resultaat is neutraal aan de leden voorgelegd. Reactiemogelijkheid tot 10 september.

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het bovenstaande? U kunt hiervoor mailen of bellen met bestuurder Neoletta Poelgeest, kantoor Hilversum.

Per 3 september a.s. wordt het telefoonnummer van kantoor Hilversum 035 - 6460580.