ROCHE

Xenical voorkomt of vertraagt de ontwikkeling van diabetes-type-2

Resultaten van de XENDOS, een landmark studie: Xenical voorkomt of vertraagt de ontwikkeling van diabetes-type-2

Basel, 27 augustus 2002 - De behandeling met Xenical (orlistat), een geneesmiddel voor gewichtsverlies, kan de ontwikkeling van diabetes-type-2 bij patiënten met overgewicht voorkomen of vertragen. Dit blijkt uit resultaten van de vier jaar durende XENDOS-studie, waaraan 3.304 patiënten deelnamen. De data van de XENDOS-studie laten ook een significant en aanhoudend gewichtsverlies over 4 jaar zien, bij gebruik van Xenical.
De resultaten zijn vandaag gepresenteerd op het negende International Congress on Obesity (ICO) in Sao Paulo, Brazilië. Diabetes-type-2 is een steeds vaker voorkomende aandoening bij mensen met een te hoog gewicht en manifesteert zich toenemend onder jongeren. Nederlandse experts duiden diabetes-type-2 dan ook inmiddels aan als 'overgewichtsdiabetes', in plaats van het in de volksmond bekende 'ouderdomsdiabetes'.

Bij mensen die behandeld worden met Xenical, in combinatie met verandering van leefgewoonten (een caloriereducerend dieet en lichamelijke activiteit), is de kans op het ontwikkelen van type-2-diabetes 37% kleiner dan in vergelijking met alleen de aanpassing van de leefgewoonten. De Zweedse Professor Lars Sjöström, verbonden aan het Sahlgrenska University Hospital, Gothenburg, Zweden en hoofdonderzoeker van XENDOS, licht toe: 'Met de XENDOS-studie is aangetoond dat behandeling met Xenical in combinatie met een aanpassing van de leefgewoonten effectiever is dan verandering van de manier van leven alleen, zowel voor de preventie van diabetes als voor gewichtsverlies. Dit is een belangrijk nieuw inzicht, zeker bekeken tegen de achtergrond van verscheidene eerdere studies die aantoonden dat alleen al de verandering van leefgewoonten succesvol is ter preventie van diabetes.' 2,3

'De resultaten van de XENDOS-studie tonen aan dat Xenical een sleutelrol speelt in de bestrijding van de diabetesepidemie. Diabetes is een gevaarlijke en dure complicatie van obesitas. Een werkzaam en veilig geneesmiddel dat de ziekte kan voorkomen of vertragen en dat tevens het gewichtsverlies over de lange termijn kan handhaven, is dan ook van zeer grote waarde voor miljoenen mensen met overgewicht die het risico lopen diabetes te ontwikkelen,' zei William M. Burns, hoofd van de farmaceutische divisie van Roche.

De resultaten van de XENDOS-studie tonen onder meer het volgende:
- Ter voorkoming of vertraging van de ontwikkeling van type-2-diabetes is Xenical plus verandering van de leefgewoonten significant beter dan de aanpassing van leefgewoonten alleen;

- De kans op ontwikkeling van type-2-diabetes is 37% kleiner bij patiënten behandeld met Xenical plus verandering van leefgewoonten in vergelijking met alleen het aanpassen van de leefgewoonten.
- Het gewichtsverlies was, zowel op de korte als de lange termijn, significant groter met Xenical plus verandering van de leefgewoonten, in vergelijking met de aanpassing van leefgewoonten alleen (-11,4 versus -7,5 kg na 1 jaar en -6,9 versus -4,1 kg na 4 jaar);
- Het gewichtsverlies werd over de lange termijn goed volgehouden: bijna twee keer zoveel van de met Xenical behandelde patiënten raakten meer dan 10% van hun lichaamsgewicht kwijt na vier jaar behandeling (26% versus 16%). Nog meer patiënten raakten meer dan 5% van hun lichaamsgewicht kwijt na vier jaar (53% versus 37%), een percentage gewichtsverlies dat duidelijke gezondheidsvoordelen oplevert;
- Bij met Xenical-behandelde patiënten traden significante, aanhoudende, lange termijn verbeteringen van de cardiovasculaire risicofactoren op, zoals bloeddruk en lipidenspiegels, vergeleken met patiënten die alleen hun leefgewoonten aanpasten;
- Behandeling met Xenical gedurende vier jaar was veilig en werd goed verdragen. Xenical is momenteel het enige beschikbare geneesmiddel voor gewichtsverlies waarvan de veiligheid gedurende vier jaar is onderzocht.

Overgewichtsdiabetes
Overgewicht wordt over het algemeen erkend als de belangrijkste modificeerbare risicofactor voor de ontwikkeling van type-2-diabetes. Van alle type-2-diabetespatienten heeft 85% overgewicht en 30-40% obesitas. Een op de drie mensen met obesitas krijgt later type-2-diabetes. In Nederland neemt diabetes epidemische vormen aan: ongeveer een half miljoen Nederlanders lijdt aan diabetes-type-2, van wie slechts de helft gediagnosticeerd is. Elk jaar komen daar nog eens minstens 60.000 nieuwe, steeds jongere patiënten bij. Alhoewel diabetes-type-2 vaak gerelateerd wordt aan oudere mensen, blijkt de ziekte zich juist op steeds jongere leeftijd te ontwikkelen. 'Op jongvolwassen leeftijd bestaat er al veel overgewicht en dat kan zich later tot type-2-diabetes ontwikkelen. We kunnen eigenlijk niet meer spreken van 'ouderdomsdiabetes', maar eerder van overgewichtsdiabetes,' licht Dr. Hanno Pijl, internist van het Leids Universitair Medisch Centrum toe.

Naast overgewicht is lichamelijke inactiviteit een belangrijke risicofactor voor diabetes mellitus type 2. 'Adviezen over de manier van leven zijn dan ook van groot belang en dienen er met name op gericht te zijn het gewichtsverlies op de lange termijn te behouden. Een gewichtsverlies van 5 tot 10% lijkt misschien niet zo veel, maar is al voldoende om complicaties van het overgewicht te voorkomen of te verminderen,' aldus Dr. Pijl.

Over Xenical
Xenical is het enige beschikbare geneesmiddel voor gewichtsverlies dat lokaal in de darmen werkt en de absorptie van vet uit voeding met ongeveer 30% vermindert. Hierdoor wordt het gewicht effectief verlaagd. Het is een effectieve en veilige behandeling voor gewichtsbeheersing, die patiënten niet alleen helpt gewicht te verliezen, maar hen tevens helpt het gewichtsverlies in stand te houden. Xenical wordt goed verdragen en heeft, anders dan eetlustonderdrukkers, geen centrale werking. Sinds het in 1998 voor het eerst op de markt kwam, zijn er wereldwijd meer dan 13,5 miljoen patiënten met Xenical behandeld. Xenical is in 149 landen ter wereld geregistreerd voor gewichtsbeheersing. Meer informatie is te vinden op www.managingyourweight.com.

Over Roche
Roche Nederland B.V. is gevestigd in Mijdrecht en is onderdeel van het Zwitsers internationaal opererende bedrijf Hoffmann-La Roche, Het bedrijf is een van de marktleiders op het gebied van medicijnen diagnostische hulpmiddelen en vitaminen. De vernieuwende producten en diensten van Roche zijn gericht op preventie, diagnose en behandeling van ziekten, waardoor het welzijn en de kwaliteit van mensenlevens worden verbeterd.

Noot voor de redactie,