Politie Rotterdam-Rijnmond

Ochtenduitgave dinsdag 27 augustus 2002

* AANRIJDING MET LETSEL
Maandagmiddag omstreeks kwart over vier raakten op de Abraham van Stolkweg een 18-jarige en een 24-jarige Rotterdammer zwaar gewond, toen zij op hun bromscooter werden aangereden door een bestelbus, bestuurd door een 23-jarige automobilist uit Zoetermeer. De automobilist wilde op de Abraham van Stolkweg rechtsaf slaan, maar zag daarbij de rechterdoor rijdende bromscooter, waarop de beide Rotterdammer zaten, over het hoofd. Beiden vlogen door de lucht en smakten tegen het wegdek. De 18-jarige Rotterdammer werd met een spoedtransport naar het Erasmus Medisch Centrum vervoerd, terwijl de 24-jarige Rotterdammer via het Sint Franciscus Gasthuis later naar een ziekenhuis in Dordrecht werd vervoerd.


* VIER JEUGDIGE VERNIELERS AANGEHOUDEN
Politiepersoneel van het district Feijenoord-Ridderster hield maandagmiddag rond half vier in de Zinkerstraat vier knapen, in leeftijd variërend van acht tot twaalf jaar, aan wegens vernieling en beschadiging aan zo'n vijftien in de Zinkerstraat geparkeerd staande auto's. Het viertal kreeg na verhoor op het politiebureau een alternatieve straf opgelegd, terwijl de toegebrachte schade aan de auto's op hen zal worden verhaald.


* VUURWAPEN EN PLAK HASJIESJ IN AUTO AANGETROFFEN

Dinsdagmorgen even na twee uur zette personeel van de Verkeerspolitie op de westbaan van de Rijksweg A16 een auto, met daarin vier inzittenden, aan de kant wegens te hard en onnodig links rijden. De 20-jarige bestuurder kon daarbij geen rijbewijs overleggen. Vervolgens werd met toestemming van de vier mannen, in leeftijd variërend van 18 tot 28 jaar, waarbij drie afkomstig uit Curaçao en één uit Breda, in de auto een onderzoek ingesteld. Daarbij werd een geladen vuurwapen en een plak hasjiesj aangetroffen en in beslag genomen. Tevens werd bij het viertal een geldbedrag van in totaal ruim 16.000 euro, dat men bij zich had, in beslag genomen. De vier mannen werden voor nader onderzoek en verhoor ingesloten.


* MAN GEWOND BIJ SCHIETPARTIJ
Maandagavond kort voor middernacht ontstond in de Millinxstraat, ter hoogte van de Heinenoordstraat, een schietpartij waarbij een 31-jarige Rotterdammer gewond raakte. Toen gealarmeerde politiemensen ter plaatse kwamen bleek de schutter reeds te zijn verdwenen. De 31-jarige Rotterdammer had twee schotwonden, één in z'n arm en één in z'n schouder, maar wenste niet door GGD-personeel naar een ziekenhuis te worden vervoerd. Het slachtoffer werd uiteindelijk ter plaatse door hen behandeld. Naar de toedracht van de schietpartij en de nog voortvluchtige schutter wordt een onderzoek ingesteld.


* IN AUTO VAN NA AANRIJDING DE BENEN NEMENDE GOUWENAAR ZO'N ZESTIG

GRAM HEROÏNE AANGETROFFEN
Maandagavond even na half zeven ontstond in de Verboomstraat, na een voorrangskwestie, een aanrijding tussen een 44-jarige Rotterdammer in z'n auto en een 24-jarige automobilist uit Gouda. De Gouwenaar, die geen voorrang verleende, stapte na de aanrijding uit z'n auto en namen ijlings de benen. In z'n auto werd even later door ter plaatse gekomen politiemensen van het district Zuid een plastic zakje, met daarin zo'n zestig gram heroïne aangetroffen en in beslag genomen. Tevens bleek de Gouwenaar z'n rijbewijs en paspoort in de auto, die eveneens in beslag werden genomen, te hebben achtergelaten. Naar hem wordt een onderzoek ingesteld.


* RIJBEWIJZEN VAN TWEE SNELHEIDSDUIVELS INGEVORDERD

Personeel van de Verkeerspolitie zette maandagavond en dinsdagmorgen op de westbaan van de Rijksweg A16 een 44-jarige Rotterdammer en een 34-jarige man uit Zwijndrecht in hun auto's aan de kant wegens door hen gepleegde snelheidsovertredingen. De 44-jarige Rotterdammer reed maandagavond rond kwart voor tien bij wegwerkzaamheden, waar een snelheidslimiet gold van 70 km/uur, 122 km/uur, drukte bijna een medeweggebruiker van de rijbaan en bleek ook nog onder invloed van alcohol. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd. De 34-jarige Zwijndrechter kon dinsdagmorgen kort na half twee ook z'n rijbewijs inleveren. De man reed 145 km/uur, terwijl bij de wegwerkzaamheden '70' was toegestaan. Z'n gepleegde snelheidsovertreding van 75 km/uur te hard zal hem een ontzegging tot het besturen van een auto van ongeveer vier maanden opleveren.

Avonduitgave maandag 26 augustus 2002

* BESTRIJDING DRUGSOVERLAST WEST-KRUISKADE EN OMGEVING

De politie van het district Rotterdam-Centrum heeft, in het kader van de intensieve aanpak van de overlast op de West-Kruiskade en omgeving de afgelopen dagen acties gehouden gericht op de bestrijding van de handel en openlijk gebruik van verdovende middelen. Hierbij is gebruik gemaakt van cameratoezicht. In totaal werden de afgelopen dagen veertien mensen aangehouden, onder wie zeven dealers, één verdachte voor zware mishandeling en twee voor vechten om drugs. Twintig mensen kregen een verblijfsontzegging en vijfendertig kregen een oproeping uitgereikt voor drugsgerelateerde zaken. Deze verdachten zullen zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden. Vierenzestig mensen werden bekeurd voor verkeersovertredingen. Er zijn achtenzeventig eenheden cocaïne/heroïne in beslag genomen. Maandagmiddag tussen 14.00 en 16.30 uur hield de politie van het district Rotterdam-Centrum in samenwerking met de Douane een verkeersactie op het Tiendplein. Er werden 52 processen-verbaal uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel, terwijl 3 bestuurders een bekeuring kregen voor het rijden zonder rijbewijs. Een man kreeg een proces-verbaal wegens het voorhanden hebben van een mes (APV); een ander kreeg op een oproeping voor een drugs gerelateerd feit. Een man loste diverse boetes in (totaal 323 euro), die hij nog open had staan bij het Centraal Justitieel Incasso Bureau.

RESUMÉ
Vanaf 1 augustus tot heden zijn in totaal honderdvijfennegentig mensen aangehouden, onder wie tweeënnegentig dealers. Verder werden er tweehonderdachtentachtig oproepingen uitgeschreven op grond van de Algemeen Plaatselijke Verordening en kregen honderdvierenvijftig personen een verblijfsontzegging. Achttien mensen werden aangehouden omdat ze zich niet hielden aan de verblijfsontzegging. In beslag genomen werden: drie vuurwapens, drie busjes pepperspray/cs-gas, drieëntwintig messen, één stroomstootwapen en negenhonderdvierennegentig eenheden cocaïne - heroïne.
De wijkpolitie van het district Rotterdam-Centrum bestrijdt de overlast op de West-Kruiskade en omgeving al geruime tijd in samenwerking met het Coordinatie Bureau Centrum, de Dienst Stadstoezicht en de Roteb. Het toezicht is geïntensiveerd en dagelijks worden er gemiddeld vierentwintig politiemensen ingezet. Daarnaast zijn er per week acties met een specifiek karakter, waarbij dit aantal groter kan zijn.
De bestrijding van (drugs)overlast is een speerpunt in het beleid van de politie Rotterdam-Rijnmond en ingebed in het Vijfjarenprogramma Rotterdam Veilig.


* 250 STUDENTEN FLYEREN TEGEN STRAATROOF
Woensdag 28 augustus zullen zo'n 250 studenten van de Hogeschool voor Economische Studies in het kader van 'een heitje voor een karweitje' tijdens hun introductieweek in de binnenstad van Rotterdam flyers uitdelen over straatroof.
Al sinds donderdag 11 juli jl. wordt in onze regio dagelijks geflyerd door collega's in samenwerking met jongeren die speciaal voor dat doel ingehuurd zijn. In de flyer staan tips voor het voorkomen van straatroof, met name van mobiele telefoons, wordt het project SMS-bom toegelicht en wordt gewaarschuwd voor de gevolgen wanneer je als dader van een straatroof aangehouden wordt. Daarnaast worden kaartjes uitgedeeld waarin jongeren worden opgeroepen mee te doen aan een prijsvraag op de website www.politie-rotterdam-rijnmond.nl, waarbij ze kans maken op een GSM-toestel. De actie duurt nog tot 28 september en in totaal zullen zo'n 120.000 flyers uitgedeeld worden. Na de actie zullen tijdens de prijsuitreiking de laatste resultaten op het gebied van straatroof bekend gemaakt worden.


* SCHIETPARTIJ
Maandagmorgen omstreeks half zeven kreeg de politie van het district Rotterdam-West een melding van een schietpartij in de Zoutziedersstraat. Toen de politie ter plaatse kwam, gingen er twee mannen vandoor. E'n van hen gooide in de Grote Visserijstraat naar wat later bleek, een vuurwapen weg. Dit vuurwapen werd teruggevonden en in beslag genomen. De twee mannen, Schiedammers van 27- en 32-jaar oud konden worden aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het bureau en ingesloten. De politie onderzoekt of er daadwerkelijk sprake is geweest van een schietpartij.


* INBREKER AANGEHOUDEN
Maandagmiddag omstreeks kwart voor één werd in de Tollensstraat een 30-jarige Rotterdammer aangehouden. De man had even tevoren in een woning ingebroken. Een getuige had de man op het dak zien lopen en via een dakkapel de woning zien binnengaan. Hij waarschuwde de politie. De ter plaatse gekomen politiemensen zagen de man uit een raam klimmen, nadat hij eerst een tas naar buiten had gegooid. De inbreker had onder andere een muntenverzameling en een fotocamera weggenomen. De man werd overgebracht naar het bureau en ingesloten. Hij bleek eerder op de dag ook al ingebroken te hebben in een winkel aan de Noordmolenstraat, waar hij kleding had gestolen.