Leger des Heils

Armada spasy & Hulpverlening bij de Watersnood in Tsjechië


- Augustus 27, 2002 - 4:19 PM

Vrijdag 23 augustus 2002

De Armada spasy heeft bijna al haar teams naar het Noorden overgeplaatst, naar de streek van Terezin (Theresienstadt). Het Leger ontdekte dat de hulp en assistentie die door de militairen en anderen in Zuid Bohemen wordt gegeven voldoende is en hoorde dat vele steden en dorpen in Terezin, langs de Labe/Elbe rivier, in een hopeloze situatie verkeren. En dus is het hulpverleningsteam verplaatst van Blatna in het Zuiden naar het Noorden. De coördinator werd bij een christelijk gezin in Blatna ondergebracht en deze familie coördineert nu het werk aldaar: de mensen organiseerden zichzelf. De Armada spasy werkt samen met ADRA in Vodnany en Trebon, ten Oosten van Ceske Budejovice en heeft materiaal verstrekt om de huizen te drogen.

In Terezin is een team bezig met het schoonmaken van een teguis voor geestelijk gehandicapte mensen (250). En een ander team werkt in het dorpje Mlekojedy, waar een doorgangshuis wordt schoon gemaakt en waar andere mensen worden geholpen. In dit dorp kwam het water tot aan het plafond van de benedenverdieping van de huizen. Ook werd er hulp gegeven in Pocaply.
Onderdak voor het hulpverleningsteam werd gevonden in Decin, ten Noorden van Terezin. De Christelijke Gemeenschap gebruikt een deel van een schoolgebouw voor hun kerkelijke activiteiten en boden onze teams onmiddellijk onderdak en maaltijden aan.

De hulpverleningsteams worden meer en meer geconfronteerd met slachtoffers van de overstromingen die hun ervaringen en gevoelens met anderen willen delen. Wij hopen spoedig raadsmannen en -vrouwen te kunnen zenden naar de gebieden waar de Armada spasy practische hulp heeft gegeven en nog steeds geeft.

Een aantal employees van de Armada spasy vanuit het gehele land spelen een belangrijke rol bij het besturen van de bestelwagens en minibussen voor het afleveren van goederen en materialen die nodig zijn bij de hulpverlening.

Vandaag werd het distributiecentrum in Brno gesloten en alle goederen worden nu overgebracht naar het hoofdkwartier in Praag en naar het korps (de plaatselijke kerk van het Leger) en het gemeenschapscentrum in Lidicka Straat. In de Lidicka Straat 18 kan het publiek nog steeds goederen afgeven.

Ons hostel in Praag is weer open maar onder beperkte omstandigheden. De clienten zijn weer teruggekeerd omdat het evacuatiecentrum in de school ontruimd moest worden. Er is nog geen electriciteit en dat kan nog wel enige tijd zo duren.

Majoor Theo Wolterink
Leider van de Armada spasy