Korps: Friesland, plaats: Friesland 29-08-2002
Politieberichten van 28/8 13.00 uur t/m 29/9 07.00 uur

Dokkum: inbraak auto
Woensdag tussen 10.45 en 11.00 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Oostersingel. De rechter zijruit werd ingeslagen. Uit de auto werden een radio/cd-speler en enkele cds weggenomen. Door een getuige werd gezien dat de inbraak werd gepleegd door een jongeman van ongeveer 22/25 jaar oud, kort geknipt blond haar, lengte ongeveer 1.85 meter. De omgeving werd nog afgezocht, doch de verdachte werd niet meer aangetroffen. De eigenaar, een 22-jarige inwoner van Morra, heeft aangifte gedaan.

Aankondiging snelheidscontroles Fryske Diken
De radarcontroleurs van het Bureau Verkeershandhaving controleren maandag 2 september op de N381 tussen Donkerbroek en Oosterwolde. Woensdag 4 september vinden controles plaats op de N358 bij Folgerenlaan (afslag A7). Vrijdag 6 september staan de radarwagens opgesteld op de N356 tussen Zwaagwesteinde en Veenwouden. Verder wordt deze week op diverse plaatsen in de provincie op de andere items van Fryske Diken gecontroleerd: helm, gordel, rood licht en alcohol.

Lemmer: eetpiraat weer actief
De bekende eet- en drinkpiraat, een 57-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, is weer actief in onze regio. De verdachte komt een horecagelegenheid binnen en bestelt wat te drinken of iets te eten. Wanneer het goede is genoten en het op betalen aankomt, heeft hij geen geld. Het afgelopen weekend heeft dit zich voorgedaan bij twee horecagelegenheden in Lemmer. De verdachte is daarop aangehouden en tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. De politie waarschuwt ondernemers om zich niet met deze man in te verlaten en wanneer hij de zaak binnen komt om iets te eten of te drinken, eerst geld te vragen.

Scharnegoutum: belediging
Woensdag omstreeks 13.15 uur werd een patrouille gestuurd naar de Oergongswei, alwaar onenigheid zou zijn over een op de weg geparkeerde aanhangwagen. Één van de betrokkenen, een 63-jarige inwoner van Scharnegoutum, was niet voor rede vatbaar. Op een gegeven moment beledigde de man de agenten. De verdachte werd hierop aangehouden. Bij zijn aanhouding pleegde man verzet. De verdachte werd geboeid overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Drachten: mishandeling
Woensdag omstreeks 15.00 uur kwam er een melding binnen van een vechtpartij op de Splitting. Een 18-jarige inwoonster van Drachten had op straat verschillende klappen gekregen van een 19-jarige inwoner van Drachten, die daarna was weggelopen. Toen de politie ter plaatse was, kwam de jongeman weer aanlopen. Hij werd direct aangehouden. De verdachte wilde niet meewerken aan zijn aanhouding en pleegde verzet. Hij werd geboeid overgebracht naar het bureau. Uit het verdere onderzoek kwam naar voren dat de vrouw de verdachte met een schaar had gestoken, waardoor deze een oppervlakkige wond (snee ter hoogte van het bekken) had opgelopen. Hierop werd de vrouw ook als verdachte aangemerkt. Zij werd hierop aangehouden en is overgebracht naar het bureau. Wat de aanleiding van de ruzie is geweest, werd niet duidelijk. Tegen beide verdachten is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor zijn ze beiden weer in vrijheid gesteld.

Drachten: belediging
Woensdag omstreeks 15.10 uur werd op de Loswal op het industrieterrein een 19-jarige inwoner van Drachten bekeurd. De jongeman was onder het rijden aan het bellen (niet handsfree). Toen hij hiervoor een bekeuring kreeg, werd hij kwaad en beledigde hij de agenten. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Heerenveen: opgevoerde bromfiets
Woensdag omstreeks 16.25 uur werd op de Jousterweg een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 16-jarige inwoner van Heerenveen, reed op een bromfiets, die teveel vermogen (opgevoerd) had. Aan het bureau bleek dat de bestuurder in mei en augustus van dit jaar hiervoor ook reeds een bekeuring had gekregen. Ook nu kreeg hij weer een bekeuring en tevens werd zijn bromfiets in beslag genomen.

Stiens: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 17.55 uur vond op de Bredyk een aanrijding plaats waarbij twee personenautos waren betrokken. Een 44-jarige inwoonster van het Duitse Speyer kwam door nog onbekende oorzaak met haar auto op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer. Zij kwam daar in botsing met een personenauto, die bestuurd werd door een 44-jarige inwoner van Putten. De vrouw raakte bij deze aanrijding gewond en werd overgebracht naar het MCL-Zuid. Beide autos werden zwaar beschadigd en zijn weggesleept.

Leeuwarden: onder invloed
Woensdag omstreeks 20.35 uur werd op de Corellistraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 47-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 590 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 6 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: belediging
Woensdag omstreeks 20.50 stak een jongeman de op de kruising Prof Mr. PS Gerbrandyweg Vrijheidsplein de weg over. De jongeman negeerde het rode verkeerslicht. Toen een politieagent passeerde stak hij de welbekende middelvinger op tegen de agent. De jongeman, een 19-jarige inwoner van Leeuwarden, werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt ter zake belediging en negeren van het rode verkeerslicht. Na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Akkrum: inbrekers aangehouden
Woensdag omstreeks 21.15 werd door een getuige, een 67-jarige inwoner van Akkrum, gezien dat twee mannen een diefstal pleegden bij de voormalige UTD-fabriek aan de Ulbe Twijnstrawei. De getuige waarschuwde de politie. De twee mannen, een 22-jarige inwoner van Zeegse en een 23-jarige inwoner van Tynaarlo, gingen er bij het zien van de politie vandoor, doch konden op het fabrieksterrein worden aangehouden. Zij bleken een airco van het dak te hebben gesloopt. De airco werd in beslag genomen. De beide verdachten werden overgebracht naar het bureau en ze zijn ingesloten.

Drachten: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 19.50 uur reed de bestuurder van een personenauto, een 23-jarige inwoner van Drachten, over de Dwarswijk in de richting van de kruising met de Langewyk. Voor de kruising bracht de bestuurder zijn auto tot stilstand. Toen hij weer optrok, zag hij een bestuurder van een snorfiets, die aan de overkant reed, over het hoofd. De bestuurder van de snorfiets, een 74-jarige inwoner van Drachten, kwam ten val en bezeerde daarbij zijn schouder en nek. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Britsum: telefoonterreur
Woensdag tussen 23.00 en 01.00 uur werd een arts in Leeuwarden diverse malen telefonisch lastig gevallen door een 41-jarige inwoonster van Britsum. Doordat de vrouw steeds naar de arts belde, was deze voor andere patiënten niet bereikbaar. De vrouw is in het verleden hiervoor vaker bekeurd. Een tijdje geleden viel ze het personeel op de meldkamer van de politie Fryslân telefonisch lastig Ook toen werd proces-verbaal opgemaakt en haar telefoon in beslag genomen. Ook deze keer werd haar telefoon in beslag genomen en keerde de rust weer.

Sneek: lastige man
Woensdag tussen 23.30 uur en donderdag 00.20 uur werd op het station Sneek Noord een lastige treinpassagier, een 24-jarige inwoner van Leeuwarden, uit de trein gehaald. De verdachte had eerder op de avond zonder kaartje gereisd en was vlak voor de controle in Mantgum uit de trein gestapt. Toen hij met de laatste trein van Mantgum naar Sneek wilde reizen, had hij de pech dat dezelfde conducteurs op de trein zaten. De conducteurs, 39 en 48 jaar, beiden uit Leeuwarden, weigerden de verdachte de toegang tot de trein. De verdachte stoorde zich hier niet aan en na wat duw- en trekwerk stapte de verdachte op de trein. De inmiddels gewaarschuwde politie hield de man op het station aan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: inbrekers aangehouden
Donderdag omstreeks 00.20 uur werden twee inwoners van Leeuwarden, 17 en 28 jaar, bij de Bilgaardpassage aangehouden. De twee hadden met een straatklinker een kastje dat aan de buitenmuur hing bij een winkel vernield. Uit het kastje werd een tas met brilmonturen en brillenglazen weggenomen. De verdachten werden overgebracht naar het bureau. Een medewerker van de winkel moet nog worden gehoord. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Joure: spookrijder onder invloed
Afgelopen nacht omstreeks 04.15 uur werd een spookrijder op de Rijksweg A6 gemeld. Op het verkeersplein in Joure werd de bestuurder, een 42-jarige man uit Sneek, opgevangen en gecontroleerd. De man verklaarde dat hij dacht dat hij op een gewone autoweg reed. Hij kwam tot de ontdekking dat hij de verkeerde kant op reed (hij moest richting Sneek) en keerde, waardoor hij tegen het verkeer in ging. De bestuurder had ook gedronken. Aan het bureau blies hij 335 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 2 uur en een proces-verbaal voor het rijden onder invloed en het spookrijden.

Leeuwarden: inbraak woning
Woensdagochtend tussen 09.30 en 12.00 uur is ingebroken in een woning aan de Verstolkstraat. Men is vermoedelijk binnen gekomen door de deur via een al kapot ruit te openen. De 35-jarige bewoonster deed aangifte. Zij vermist een TV, DVD-speler, stereoapparatuur, en een groot aantal cds.

Leeuwarden: bootje in brand
Vanochtend omstreeks 05.20 uur werd een brandje gemeld aan de Tjotterstraat. Ter plaatse bleek naast het fietspad naar de Potmarge een bootje in brand te staan. Het betrof een plastic boot met houten bodem. De brandweer kwam ter plaatse en bluste het vuur. Van het bootje bleef niets meer over. Iets verderop werd op de wal van de Potmarge een dekzijl, peddels, een accu en ander klein bootgerei aangetroffen. Mogelijk heeft men geprobeerd de boot te stelen. Het gaat om een blauwwitte boot met een grijsblauwe Mariner buitenboordmotor, 25 pk, langstaart. De eigenaar is nog niet bekend. Kort daarvoor, omstreeks 05.00 uur, moest de brandweer naar de Groenweg voor een containerbrandje. Een plastic container stond in brand, kon aanvankelijk door de politie geblust worden. Het vuur kwam telkens terug, zodat de brandweer alsnog ter plaatse moest komen.

Bureau Communicatie: 058 880 8272