KNHS Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie



---

Dopingcontrole

30-8-2002

Jaarlijks neemt de FEI tijdens concoursen in West-Europa rond de 1100 bloed- en urinemonsters af om zodoende op eventueel dopinggebruik te kunnen controleren. Al jaren ligt het percentage monsters dat positief wordt bevonden rond de 4%. Bij een deel van deze positieve gevallen was er sprake van zogenaamde stalongelukjes. Bijvoorbeeld doordat isoxuprinepoeder in een voeremmer bleef kleven of door de aanwezigheid van theobromine in paardenvoer.

Sinds vorig jaar voert een laboratorium in Frankrijk de dopingtesten uit voor de FEI en een aantal nationale paardensportbonden, waaronder de KNHS. Nu blijkt dat er meer positieve dopinggevallen zijn dan de bovengenoemde 4%. Zo zijn er pijnstillers gevonden die door mensen worden gebruikt, maar niet als diergeneesmiddel voor paarden zijn geregistreerd. Ook worden er met enige regelmaat sporen van corticosteroïden (ontstekingsremmers) gevonden. Corticosteroïden worden vaak gebruikt bij zogenaamde intra-articulaire injecties; injecties die in het gewricht worden toegediend. Indien uw paard door een dierenarts behandeld moet worden, is het dus raadzaam om te melden welke concoursen u gaat rijden en wanneer deze zijn.

Tot slot: ook het gebruik van plantenextracten (phytotherapie) op basis van valeriaan kan een positieve uitslag geven. Als u twijfelt bij het geven van supplementen aan uw paarden en/of ponys, kunt u bij uw leverancier een dopingvrij-verklaring aanvragen.

Bron: KNHS / Veterinaire Commissie