GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 30 augustus 2002 11:05
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ontzanding binnen de Ecologische Hoofdstructuur.

(30 augustus 2002)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van het lid Van den Brand (GroenLinks) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat over ontzandingen binnen de Ecologische Hoofdstructuur.


1.
Is het juist dat u Gedeputeerde Staten van Gelderland, eenmalig, toestemming heeft gegeven voor ontgronding in uiterwaarden, te weten in het kader van het project 'Over de Maas', zoals vermeld in 'Besluit provincie 'Over de Maas' * ?


2.
Waarom is dit besluit genomen, terwijl dit in strijd is met het Structuurschema Groene Ruimte (SGR), waarin staat dat diepe ontzandingen in de uiterwaarden niet worden toegestaan, en terwijl het gebied tevens binnen de ecologische hoofdstructuur (EHS) valt?


3.
In hoeverre is bij deze beslissing tot 'eenmalige' uitzondering gekeken naar de alternatieven die voor handen zijn en vastgelegd zijn in het vigerende Streekplan? Waarom heeft u geoordeeld dat desondanks de ontzanding in het kader van het project 'Over de Maas' dient plaats te vinden?


4.
Welke voorwaarden heeft u gesteld aan de voorgenomen ontzanding, zodat deze valt binnen de natuurdoelstellingen voor het gebied?


5.
Blijft er na ontzanding en afwerking een diepe ontzandingsplas over? Zo ja, bent u van mening dat in dergelijke diepe plassen de vastgestelde natuurdoelen behaald kunnen worden? Zo nee, op welke manier worden deze putten opgevuld? Zal dit gebeuren via het principe van 'omputten', waarbij de plassen worden opgevuld met (verontreinigde) baggerspecie uit de omgeving?


6.
Welke garanties biedt u dat in geval van opvulling van de zandgaten de vastgestelde natuurwaarden worden behaald?


7.
Welke garanties biedt u dat onderhavige ontzanding in de uiterwaarden inderdaad eenmalig is, mede gezien het feit dat sinds de aanwijzing van de binnendijkse ontzandingslokaties F3B en H1 er al drie keer 'eenmalig' diepe ontzandingen als overbruggingslokaties aangewezen zijn en gerealiseerd in de uiterwaarden (Dreumelse waarden langs de Waal en Loonse waarden langs de Maas).


8.
Wordt met het project 'Over de Maas' voldaan aan de provinciale taakstelling van 36 miljoen ton zand? Zo ja, vervalt met dit besluit dan ook nu de binnendijkse lokatie F3B? Zo nee, op welke manier zal dan voldaan worden aan het resterende deel van de taakstelling van 36 miljoen ton?


9.
Hoe beoordeelt u in dit licht de uitspraak van de directeur van Nederzand, de heer Steinweg, dat '..wij dus nog ergens 20 miljoen ton industriezand vandaan moeten halen'?


---
De Gelderlander, d.d. 28 augustus jl.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -